img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-5-2021 12:38

Omnibuzz stopt met gratis vervoer naar vaccinatielocaties zonder Omnibuzz pas

Midden-Limburg - 27 mei 2021 - Het bestuur van Omnibuzz heeft besloten met ingang van 1 juli 2021 te stoppen met het gratis vervoer naar de vaccinatielocatie van ouderen vanaf 65 jaar zonder Omnibuzz pas. Verder wordt met ingang van 1 juni actief gevraagd naar de leeftijd van niet-klanten die een gratis rit willen boeken. Personen die weigeren hun leeftijd te vermelden, wordt vanaf 1 juni de rit geweigerd. Haar eigen klanten blijft Omnibuzz gratis naar de vaccinatielocatie vervoeren.

img

Het besluit tot het stopzetten van de gratis ritten is weloverwogen genomen. Ten eerste heeft deze doelgroep de oproepbrieven al enige tijd geleden gekregen. Zij heeft dus ruimschoots de gelegenheid gehad om de rit(ten) te boeken. Velen hebben al twee vaccinaties gehad of krijgen de tweede vaccinatie binnenkort. Voor die laatste groep is de tweede vaccinatierit al geboekt, want bij het boeken van de eerste rit is ook meteen de tweede rit geboekt. Bovendien ziet Omnibuzz een aanzienlijke daling van de aanvragen van vaccinatieritten van deze doelgroep. 

Een ander gegeven is dat het reguliere Omnibuzz vervoer toeneemt, mede omdat een deel van haar klanten (met Wmo-indicatie) inmiddels gevaccineerd is. Omdat er weer meer gebruik gemaakt wordt van het reguliere vervoer, is er te weinig capaciteit om het Omnibuzz vervoer goed te realiseren.

Leeftijdscontrole per 1 juni

Tot slot constateert Omnibuzz dat er mensen jonger dan 65 jaar in toenemende mate een rit (willen) boeken voor gratis vervoer.

Daarom is besloten dat vanaf 1 juni aanstaande actief gevraagd wordt naar de leeftijd van niet-klanten die een gratis rit naar de vaccinatielocatie willen boeken. Dat Omnibuzz dit gaat doen is een logisch gevolg van het besluit van de gemeenten om ouderen vanaf 65 jaar zonder Omnibuzz pas te vervoeren naar de vaccinatielocatie.

Als mensen hun leeftijd niet willen vermelden, zal Omnibuzz de rit weigeren.

In totaal heeft Omnibuzz 5500 niet-klanten van en naar vaccinatielocaties vervoerd (in totaal 11.000 ritten) en staan er nog 1450 klanten (in totaal 2900 ritten) ingepland. De klanten met een Omnibuzz pas (Wmo-indicatie) blijft Omnibuzz gratis vervoeren naar de vaccinatielocatie.

Aanleiding

Op 25 februari 2021 heeft het algemeen bestuur van Omnibuzz besloten dat ouderen vanaf 65 jaar zonder Omnibuzz pas (geen Wmo-indicatie) gratis naar de vaccinatielocatie worden vervoerd voor zowel de eerste als de tweede vaccinatie (indien van toepassing). Directe aanleiding hiervoor was het besluit van het Rijk dat thuiswonende ouderen zonder een Wmo-vervoersindicatie een beroep moesten doen op vrijwilligers(initiatieven- en organisaties) als zij in eigen kring geen vervoer kunnen regelen.

Omdat het bestuur het belangrijk vond dat er zich zoveel mogelijk ouderen zouden laten vaccineren, heeft het besloten tot hetschrappen van de eigen bijdrage voor de ritten van en naar de vaccinatielocatie. Door dit te doen wilden ze het voor ouderen vanaf 65 jaar zo aantrekkelijk mogelijk maken om zich te laten inenten.

270521/HvL

Wellicht interessant