img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-7-2021 14:55

Leudal plaatst zeven laadpalen in 2021

Leudal - 1 juli 2021 - Er wordt steeds meer met elektrische voertuigen gereden en dat neemt de komende nog  jaren verder toe. Daarom worden dit jaar, verspreid door de gemeente Leudal, zeven laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst. Zo is de gemeente voorbereid op de toenemende behoefte om de elektrische auto op te kunnen laden. De palen worden geplaatst in Baexem, Haelen, Kelpen-Oler, Roggel en Heythuysen.

img

De laadpalen maken deel uit van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), waarvoor Nederland is opgedeeld in zes samenwerkingsregio’s, waaronder Samenwerkingsregio Zuid. Deze bestaat uit de provincies Limburg en Noord-Brabant. De gemeenten van de provincies, waaronder ook Leudal, hebben een contract met Vattenfall afgesloten voor de plaatsing en exploitatie van laadpalen. Op deze manier wil Leudal voorkomen dat te weinig laadpunten een drempel kunnen vormen voor elektrisch rijden. 

Wethouder Stan Backus: “Het aantal elektrische auto’s groeit snel. In het regeerakkoord is opgenomen dat vanaf 2030 alle nieuw verkochte auto’s emissieloos dienen te kunnen rijden. Eind 2019 waren er 2.459 elektrische voertuigen in Limburg, naar verwachting worden dit er 21.000 in 2025 en 130.000 in 2030. Deze ontwikkelingen vragen om een gelijktijdige ontwikkeling van de benodigde laadinfrastructuur. We willen er dan ook alles aan doen om een bijdrage te leveren aan een duurzaam Leudal en dat we klaar zijn voor de toename van elektrisch rijden. Door te zorgen voor een goede infrastructuur waar inwoners, maar ook bezoekers aan onze gemeente, hun auto kunnen laden hopen we hieraan te voldoen.” 

Locaties laadpalen

Op basis van de toekomstprognoses zijn voor 2021/2022 zeven laadpaallocaties in de onderstaande wijken in Leudal bepaald:

- Twee parkeerplaatsen ten hoogte van de Europastraat 1B in Kelpen-Oler

- Twee parkeerplaatsen ten hoogte van de Op Den Oort 1 in Baexem

- Twee parkeerplaatsen ten hoogte van de Hans Berghuisstraat 10 in Haelen

- Twee parkeerplaatsen ten hoogte van de Kerkstraat 20b in Roggel

- Twee parkeerplaatsen ten hoogte van de Burgemeester Gubbelsstraat 40 in Roggel

- Twee parkeerplaatsen ten hoogte van de Zadelmakerslaan 16 in Heythuysen

- Twee parkeerplaatsen ten hoogte van de Schoolstraat 1 in Heythuysen

Gelijktijdig laden

Per laadpaal kunnen twee elektrische auto’s gelijktijdig laden. In eerste instantie wordt er één parkeerplek gereserveerd. Bij veel gebruik wordt de tweede parkeerplek ook gereserveerd voor het opladen van elektrische auto’s. 

Ter inzage

Voor het realiseren van een parkeerplek voor het opladen van een elektrische auto is een verkeersbesluit noodzakelijk. Voor alle genoemde locaties is een verzamelverkeersbesluit opgesteld. Vanaf donderdag 1 juli 2021 ligt het verkeersbesluit gedurende 6 weken digitaal ter inzage.

Laadpaal op eigen terrein aanvragen

Inwoners met een elektrische auto, die geen mogelijkheid hebben om een laadpaal op eigen terrein te plaatsen kunnen deze ook aanvragen.

Meer informatie is te vinden op deze webpagina van de gemeente Leudal.  

Stockfoto
010721/HvL

Wellicht interessant