img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-12-2021 12:34

Robin - met deze twee specerijen kun je jouw gezondheid opkrikken

Roggel - 6 december 2021 - Je hebt vast wel eens gehoord van kurkuma en gember, volgens velen twee gezondheidsbevorderende specerijen… Maar waar zijn ze nu precies goed voor? Welke gezondheidsvoordelen hebben ze? En hoe gebruik je ze? Misschien heb je wel eens gelezen of gehoord dat ze zouden helpen tegen gewrichtspijn en daardoor goed zijn voor mensen met ontstekingsziekten zoals reuma of artrose. 

Dat heeft vooral te maken met het hoog gehalte aan antioxidanten en de leverondersteunende stoffen die beide specerijen bevatten. Maar er zijn nog meer voordelen, het helpt tegen maag- en spijsverteringsklachten en het ondersteunen van de vetvertering.

Kurkuma, wat is het?

Kurkuma wordt als jarenlang geteeld in onder andere India en China. Ze gaan er vanuit dat de oorsprong van de kurkuma in India ligt. Zowel kurkuma als gember komen van de gemberfamilie, daarom wordt het ook wel vaker (Indiase) geelwortel, koenjit of tumeric genoemd.  Beide groeien het beste in warme vochtige gebieden. De gele kleur van de kurkuma komt door de curcumine en dat is tevens stofje wat zoveel gezondheidsvoordelen heeft. 

Gember, wat is het?

Gember is een meer bekende specerij die tegenwoordig erg populair is. Ga maar eens ergens lunchen en 9 van de 10 keer kun je ook verse gember-thee bestellen, vaak in combinatie met munt of citroen. Het is al jaren bekend als medicinale smaakmaker. De gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan gember zitten vooral in het stofje gingerol.

Wil je meer weten over deze twee kruiden en hoe je ze kunt gebruiken? Op mijn website heb ik er een uitgebreid artikel over geschreven, dat je hier kunt lezen.

Met gezonde groet,
Robin
 
 

Wellicht interessant