img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-12-2021 10:45

Robin - Hoe eet ik gezond tijdens de feestdagen?

Roggel - 21 december 2021 - Over enkele dagen is het al kerstavond. Kun je gezond eten én tegelijkertijd ook zorgeloos genieten van de feestdagen? Of is het altijd 1 van beide... En dit jaar valt kerst ook precies in het weekend, is dat even balen dat het geen extra vrije dagen zijn! toch? Ik merk aan veel gesprekken die ik voer met klanten dat gezond eten tijdens de feestdagen als iets lastigs wordt ervaren. 

img

Sociaal lastig als je gezelschap hebt wat liever het standaard menu eet. Lastig omdat je weet dat er dan allerlei verleidingen zijn die je niet of moeilijk kunt doorstaan.. En lastig omdat je weinig tijd hebt en er zoveel keuze is voor gerechten. Pfff, dat gedoe daar heb je helemaal geen zin in zo aan het eind van het jaar!

Maar je hebt wel het verlangen om een gezond eetpatroon aan te houden en niet af te zwakken met de kerst en oud- op nieuw, want je weet dat je dan in januari weer opnieuw moet beginnen… en dat dit een vicieuze cirkel is.

Welke keuzes kun je dan maken om toch enigszins gezond te doen met de feestdagen, zonder dat je jezelf moet inhouden, of nergens van kunt meegenieten?

Ik geef je wat tips om zorgeloos te genieten én gezond te blijven tijdens de feestdagen, want dat kan prima samengaan!

1. Je mag je eigen keuzes maken!

Denk jij elk jaar weer opnieuw, dat vele eten hoeft voor mij eigenlijk niet, maar ik doe het maar omdat het hoort, of omdat het van mij verwacht wordt?! Zou jij het prettiger vinden met minder, bewuster eten en het vooral gezellig hebben met je geliefden?

Realiseer je dan dat je volledig je eigen keuzes mag maken. Het is jouw lijf en jij bepaalt wat je er instopt en hoeveel. Het gezellig hebben staat daar los van! Je mag beleefd weigeren, een gang overslaan, voor een kop lekkere kop thee of koffie gaan met een stukje chocolade in plaats van het gebruikelijke dessert of wel meegenieten van het dessert maar gewoon een kleine portie opscheppen. Het mag allemaal. Je hoeft niet perse met alle winden mee te waaien! 

2. Kies slim!

Alhoewel ik vind dat eetregels bedenken, of jezelf van te voren toespreken over wat wel en niet goed is niet gaat werken, kun je wel bewust kiezen in het moment.  Bijvoorbeeld door wel mee te genieten, maar dan gewoon een kleinere portie daarvan nemen. Of door iets wat je eigenlijk niet zo speciaal vindt over te slaan én daardoor wel volop te genieten van dat wat je écht niet kunt weerstaan. 

Het gaat namelijk helemaal niet om jezelf iets afnemen of ontzeggen, want we weten allemaal hoe dat werkt.. Het gaat erom dat je leert om daar in bewuste porties van te genieten. Dat de hoeveelheid niet afbreuk doet aan het genot wat je eraan beleefd. En wil je wel jezelf laten gaan die 2/3 dagen, doe dat dan vooral lekker! 

Relax en relativeer. 

3. Gun jezelf het allerbeste!

Wat wel een slimme tip kan zijn: Bedenk je bijvoorbeeld wat jij het allerlekkerste vindt wat op tafel staat en maak daar jouw genietmoment van! Meestal heb je dan al een groot gedeelte van je behoefte vervult. 
Ik heb zoveel jaar met spanning aan tafel gezeten, omdat ik het gevoel had dat ik overal aan mee moest doen. Ik was er zelfs van overtuigd dat dit van mij verwacht werd en dat als ik niet mee zou doen ik dan mensen teleurstelde.

Nu doe ik dat niet meer. Ik kies mijn momenten uit die ik het waard vind en de rest laat ik gewoon lekker varen.

Dat heerlijke gevoel van zelfverzekerd zijn. Dicht bij jezelf blijven.. Het gevoel van jezelf het beste gunnen door je eigen keuzes te maken. Te voelen wat jij prettig vindt om te eten en hoeveel. Deel te nemen op jouw voorwaarden, dat gun ik elke vrouw!

4. Stop met jezelf restricties opleggen!

Deze tip vind ik misschien wel de allerbelangrijkste! Stop met restricties opleggen. Eetregels of hoe je het ook mag noemen. Ik mag niet.., want dat is (te) vet, of daar zitten teveel koolhydraten in..Ik mag dat maar zoveel eten want anders zus en zo.. 

Je maakt het voor jezelf zo ingewikkeld en zeker op die paar dagen dat het kerst is! 

En het gaat niet werken om jezelf dingen te ontzeggen en daardoor jezelf telkens in te houden.  

5. Zet een liefdevolle bril op!

Dat bedoel ik niet letterlijk natuurlijk.. of ja als jij je daar prettig bij voelt doe je dat lekker wel! Wat ik wel hiermee bedoel is dat je op een andere manier naar jouw voeding mag kijken.

Voeding heb je nodig als brandstof voor je lijf en geest. Met de juiste voeding ben jij op je best, voel je je verzadigd, dankbaar, energiek en noem het maar op.

Je geeft het wat het nodig heeft, omdat je er goed voor wilt zorgen, net zoals met een plantje wat je wilt opkweken.

Zo mag je ook met je lijf omgaan. Je geeft het dat wat het laat groeien en niet dat wat de plant alleen maar verder afbreekt.. Of althans, daar doe je zoveel mogelijk je best voor toch?!

Wil je meer weten? Op mijn website kun je de uitgebreide versie lezen van deze column, die je hier kunt lezen.

Ik wens je hele fijne Kerstdagen, geniet ervan! 

Met gezonde groet,

Robin

Wellicht interessant