img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-1-2022 11:00

D'n Uul richt zich deze Vastelaovend vooral op de jeugd

Roermond - 21 januari 2022 - Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul uit Roermond heeft in lijn met het jaormotto ‘Vaerkrachtig veuroet!’, een volgende stap gezet in de voorbereidingen op de Vastelaovend, met specifieke aandacht voor kinderen. D’n Uul wil op zondag 6 februari de Sjtadsjeugprins van Roermond in de Foroxity Filmarena uitroepen. In een themasetting, primair gericht op kinderen en jeugdigen.

img

Omdat Vastelaovend dit jaar laat valt heeft D’n Uul medio december 2021 besloten genomen om activiteiten door te schuiven naar februari. Het Algemeen Bestuur van D’n Uul heeft nu op basis van de actuele situatie en het perspectief voor de komende weken, alles afgewogen en besluiten genomen.

Sjtadsjeugdprins

Met de Sjtadsjeugprins wil D’n Uul zich dit seizoen focussen op die doelgroep die het de afgelopen 2 jaar al zo moeilijk heeft, de kinderen en jeugdigen. Temeer omdat rondom Covid-19, gezien de actuele situatie en het perspectief voor de komende weken, er voor die doelgroep weer meer kan en mag. Veel kinderen zijn ook actief in de Uulefamilie zoals in de Kienjergarde, Jeuggarde, Uulejónges en Kienjermusical. D’n Uul vindt ook dat de Sjtadsjeugprins met zijn adjudanten ook als boegbeeld kan fungeren voor alle kinderen en jeugdigen in de Roermondse (Vastelaovend-) samenleving.

Geen Stjadsprins

Hier staat tegenover dat met een “bloedend Vastelaovendhart” is besloten om in navolging van 2021, in 2022 geen Sjtadsprins uit te roepen. Naar de mening van D’n Uul is met het perspectief van de komende weken, de kans namelijk té gering om een kwalitatieve invulling te geven aan de rol en de betekenis van Sjtadsprins.

Focus op kinderen en jeugdigen

Daarnaast zijn en worden er een reeks activiteiten voorbereid, waar mogelijk specifiek gericht op de jeugdige Vastelaovendvierders. Dit gebeurt fysiek of via print of via social mediakanalen van D’n Uul. Het zullen activiteiten zijn die korte voorbereidingstijd en/of een relatief eenvoudige organisatie hebben, zodat optimale flexibiliteit mogelijk is. Ook voor de Sjolefestasie en Sjtasiefestasie wordt een alternatieve activiteit voorbereid.  

Vorst-voorzitter Dirk I Franssen is trots op wat de vereniging voor het 2e jaar op rij gerealiseerd heeft en nog gaat ondernemen. “D’n Uul is trots en dankbaar ten opzichte van alle actieve leden in en gelieerd aan onze vereniging, die zich de afgelopen maanden wederom onvermoeibaar hebben ingezet om alternatieven uit te werken. Dit past perfect binnen ons jaormotto ‘Vaerkrachtig veuroet!’ en toont hoe de vereniging zich blijft inzetten om de Vastelaovend uit te dragen, juist in moeilijke tijden! D’n Uul is naast alle eigen activiteiten ook in overleg met aanverwante partners en partijen om rond de Vastelaovesdaag initiatieven te ondersteunen of gezamenlijk te ontplooien, die een bijdrage leveren aan het uitdragen van het cultuurgoed Vastelaovend.”

Een (niet limitatief) overzicht van de activiteiten 

- In de Hamstraat en de Heilige Geeststraat zijn inmiddels Vastelaovesetalages ingericht met foto’s, documenten, kunstwerken en bijzondere voorwerpen uit de rijke Uulehistorie. Op de locatie in de Hamstraat is in aanloop naar de komst van een Uulemuseum in ’22-‘23, ook een expositieruimte ingericht met museale objecten en bijbehorende verhalen die op afspraak te bezichtigen is.

- De Technische Commissie gaat komende week gevels in de binnenstad versieren met Uulevlaggen.

- Het lijfblad van D’n Uul ('t Zjwetskammezaol) en het lijfblad voor de jeugd (Uulewapper) worden op en rondom 12 februari, ook dit jaar in het hele Uulerijk verspreid. In samenwerking met Scouting St. Hubertus worden circa 7500 exemplaren van beide bladen huis aan huis (1/3e van Roermond) rondgebracht. In het promenadegebied van de binnenstad wordt de bezorging door het uittrekkend gezelschap van D’n Uul verzorgt, natuurlijk “onder leiding van” de Sjtadsjeugprins.

- In navolging van de succesvolle “Digitale Primäör” van ’t Zjwetskammezaol in 2021, wordt nog bekeken hoe er dit jaar wederom een ludieke editie van “De Primäör” mogelijk zou kunnen zijn.

- De Uulewapper wordt digitaal verspreid aan basisschoolleerlingen via het Isy-systeem van de scholen. De basisscholen in het Uulerijk krijgen ook gedrukte exemplaren aangereikt voor verspreiding. Uiteraard ook hier “onder leiding van” de Sjtadsjeugdprins.

- Dit jaar helaas weer geen spetterende Kienjermusical met 80-100 kinderen gezien de omvangrijke productie en het niet genoeg kunnen repeteren voor de voorstellingen. Wel gaat een aantal acteur(tje)s uit de cast van de Kienjermusical een spetterende videoclip opnemen, waarin de Sjtadsjeugprins ook een rol krijgt. De clip zal rond de Vastelaovend op onze mediakanalen te zien zijn.

- Nieuwe website. Op 6 februari wordt een compleet nieuw website van D’n Uul gelanceerd. Naast informatie over de vereniging, is de website uitgebreid met een webshop en speciale (login) pagina’s voor leden. Leden kunnen hier extra ledenvoordelen krijgen zoals kortingen bij partners en voorverkoop van entreekaarten voor evenementen. De kersverse Sjtadsjeugprins lanceert de website.

- YouTube D’n Uul. Op dit kanaal is veel videomateriaal van en over D’n Uul terug te kijken. Niet alleen actuele reportages maar ook veel historisch en bijzonder beeldmateriaal van oud-Sjtadsprinsen of beelden geschonken uit privécollecties zoals complete registraties van Bontje Aovende uit het rijke Uuleverleden. Prachtige tijdsbeelden met veel bekende Uule en Roermondenaren.

- D’n Uul is naast alle eigen activiteiten ook in overleg met aanverwante partners en partijen om rond de Vastelaovesdaag initiatieven te ondersteunen of gezamenlijk te ontplooien, die een bijdrage leveren aan het uitdragen van het cultuurgoed Vastelaovend.

Afbeelding DeltaLimburg.nl
210122/HvL

 

Wellicht interessant