img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-3-2024 10:41

De zomertijd gaat in, uurtje korter slapen

30 maart 2024 - Op de laatste zondag van de maand maart - dit jaar op zondag 31 maart - gaat de zomertijd in. Komende nacht gaat om 2 uur de klok een uur vooruit naar 3 uur en dat betekent dat we een uurtje korter kunnen slapen. 's Ochtends is het later licht en 's avonds later donker. De zomertijd duurt zeven maanden. Op de laatste zondag van oktober, dit jaar op zondag 27 oktober, gaat de wintertijd weer in. Ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit. 

img

Hiermee komt een einde aan de wintertijd die op zondag 30 oktober 2022 is ingegaan. De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd (standaardtijd) en duurt vijf maanden.

Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het op 21 december - de kortste dag van het jaar - pas rond 9.45 uur 's ochtends licht worden.

In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd. In de jaren 1916 tot 1945 was de zomertijd ook van kracht.

Tot aan het begin van de vorige eeuw had vrijwel elke plaats in Nederland zijn eigen tijd, omdat voor het bepalen van de tijd werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat, werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen van het land.

Hoelang nog?

Er wordt al jarenlang gesproken over het afschaffen van de winter- en zomertijd. Er zijn voor- en teenstanders van de mogelijke opties om altijd zomertijd te hanteren of altijd wintertijd. Ook de optie om eenmalig de klok een half uur te verzetten (tussen zomertijd en wintertijd in) wordt genoemd. De tijd zal leren of en zo ja, wanneer dan, hierover ooit een besluit over wordt genomen.

300324/HvL
 

Wellicht interessant