img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-4-2022 12:14

Brigitte - Wildlife of Helgoland Dune

Grathem - 3 april 2022 - Helgoland, één van de Duitse Waddeneilanden, wordt gezien als een belangrijke hotspot voor vogelaars. Jan-van-Genten, alkjes, meeuwen, scholeksters en nog veel meer zorgen ervoor dat menig vogelaar met telescoop of verrekijker op het veer stapt en een paar dagen eropuit trekt. “Zullen we ook een keer gaan?” Nu ben ik niet zo’n vogelkenner, dus tja in eerste instantie niet heel erg enthousiast. “Maar er zitten ook zeehonden”, en ja die vind ik dus wél leuk.

Een paar weken later staan we op Helgoland waar we een pad omhoog kunnen lopen naar de Jan-van-Genten of met een bootje naar Dune kunnen, waar de zeehonden zijn. “Zeehonden eerst!” Om de zeehonden niet te storen, moet je op redelijke afstand blijven, maar toch zijn ze heel goed te zien. Heerlijk in het zonnetje een beetje lui wezen, dan doe ik dat toch ook. Ik plof op het zand neer en geniet.

Aan de andere kant van het eiland ligt ook een groep, die het terrein moet delen met verschillende watervogels. Die zijn eigenlijk ook best grappig om te volgen…

De volgende ochtend lopen we naar de rotsen, waar we door een hels kabaal onthaald worden. Van alles vliegt af en aan, ik weet gewoon niet waar ik kijken moet, ik kom ogen tekort. En het vreemde is, die vogels trekken zich werkelijk niets van je aan. Zit je op een afstandje toe te kijken, landt er gewoon één direct naast je, kijkt je een beetje arrogant aan en hupt dan onder het hek door naar ‘zijn eigen kant’. “Hier wil ik morgen wel weer naartoe.”

Zo zie je maar, de natuur laat je iedere keer weer verbazen.

En nu? Ik ben zeker geen vogelkenner, maar ben ze wel leuk gaan vinden. 

Groetjes, Brigitte

Sinds juli 2020 heeft Brigitte Gijsman uit Grathem haar eigen column bij DeltaLimburg.nl en deelt ze haar prachtige natuurfilmpjes met julle. 

030422/HvL 

Wellicht interessant