img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-4-2022 12:02

Gemeente Maasgouw start proef met klimaatvriendelijk gras

Heel/Linne/Thorn - 7 april 2022 - Het voorjaar en de zomers worden steeds warmer en droger. Daarom wordt het steeds moeilijker om gazons mooi te houden in de zomer. Op veel plekken is in de zomer vaak al geen sprake meer van gazons. Gemeente Maasgouw gaat op vier plekken proeven doen met klimaatvriendelijk gras: speciale laagblijvende kruidenmengsels met soorten zoals madelief, biggekruid, duizendblad en diverse klaversoorten. 

img

Zo wil de gemeente uitproberen of het met een mengsel van kruiden en gras wel lukt om ook in de zomer een aantrekkelijk beeld te creëren. De proeflocaties worden de komende jaren niet meer wekelijks gemaaid, maar slechts enkele keren per jaar. Hoe vaak dat wordt nog bekeken.

Bijkomende voordelen

Door kruiden te mengen met graszaad kunnen we bijen en vlinders wellicht ook nog een steuntje in de rug geven. De nieuwe begroeiing wordt namelijk iets hoger en dit zorgt voor een iets koelere bodem die iets minder snel uitdroogt. Ook kan dit bijdragen aan een rijker bodemleven en een bodem die het water langer kan vasthouden. Dat is niet alleen goed voor de bodem maar draagt hopelijk ook bij aan gezondere bomen. 

Locaties

Op de volgende locaties wordt de proef uitgevoerd:

- Burgemeester Bongaertslaan in Heel
- Schoolstraat en woonwagencentrum Meers in Thorn 
- de parkeerplaats bij het sportveldencomplex in Linne 

Doelen van de proef

De gemeente heeft meerdere doelen voor ogen: 

- meer kleur in de straat;
- meer vlinders en bijen;
- een gezonde bodem;
- betere waterberging;
- vitale bomen.

Stockfoto (duizendblad)
070422/HvL

 

Wellicht interessant