img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-4-2022 09:30

Floris - Van het Russische aardgas af?!

Roermond - 15 april 2022 - Ongeveer vier jaar geleden kwam ik bij een bijeenkomst met een groep Denen erachter dat al tijdens de oliecrisis van 1973 Denemarken had besloten niet afhankelijk te willen zijn van aardgas uit onbetrouwbare regimes en zelf de eigen energiebehoefte te willen invullen. Een land met heel veel windmolens, zonnepanelen en warmtenetwerken anno 2018 was een feit.  

img

In de jaren van de vorige eeuw liet Nederland de eigen windmolenindustrie in de steek en gingen we onbezorgd door onze eigen aardgasvoorraden erdoorheen te jagen. Isoleren van woningen, dat was wat voor de klimaatgekkies (al werden die meestal met geitenwollen sokken dragers aangeduid).

Door de oorlog in Oekraïne worden we keihard geconfronteerd met onze afhankelijkheid van onbetrouwbare regimes. Hadden we dit nu echt niet kunnen voorzien?

Toen ik in 2019 overstapte op een warmtepomp en daar trots over vertelde, wilden mensen graag weten waarom ik zo gek deed. Voor het milieu, om te laten zien dat een oude woning ook van het aardgas af kan en om niet langer afhankelijk te zijn van autoritaire of minder betrouwbare regimes, gaf ik dan als antwoord.

Dat laatste bleek drie jaar geleden geen enkele indruk op de vraagsteller te maken en ik hield het maar bij de eerste twee antwoorden. Dat scheelde flink wat discussie?

Wat is de moraal van deze twee voorbeelden?

Voor mij staat als een paal boven water dat we echt in beweging moeten komen. Niet denken dat het met dat klimaat wel goedkomt, maar gewoon doen wat kan. Dus minder nieuwe spullen, meer repareren en delen, minder vlees en zuivel, meer fietsen en lopen, isoleren en kieren dichten en overgaan op een andere manier van verwarmen en ga bij jouw werkgever ook de discussie aan om over te gaan op (groene) elektriciteit.

Het vorige week gepubliceerde IPCC-rapport is heel duidelijk: alle signalen staan op rood, we kunnen klimaatverandering nog stoppen, maar dan moeten we nu alles uit de kast halen. Gaan we dat doen of blijven we zitten als een konijn in de koplampen van een auto, verstijfd en gevangen in paniek of ontkenning?

De toekomst ligt in onze handen, in jouw en mijn handen om precies te zijn. Laten we niet dezelfde fouten maken uit het verleden zoals met Rusland.

Kijk ook eens op mijn website www.duurzaamroermond.nl. In het bijzonder op de blogpost “Help, de gasprijs gaat door het plafond” met allerlei praktische tips. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Met duurzame groet, Floris

Floris Mokveld, voorzitter van RoerOm Energie, heeft sinds juli 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl.  

150422/HvL  

Wellicht interessant