img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-9-2022 15:20

Floris - Stop de voedselverspilling!

Roermond - 15 september 2022 - Deze week is het in Nederland de week tegen de voedselverspilling, je hebt er wellicht al over gehoord. Per persoon verspilt de consument 35 kilo voedsel per jaar wat betekent dat 150 euro per jaar per persoon wordt weggegooid. Eeuwig zonde natuurlijk. Gelukkig zijn er steeds meer slimme tips om minder voedsel te verspillen, wat met de stijgende prijzen in de supermarkt best handig is.

img

De tips variëren van goed opletten dat je de spullen in de voorraad op tijd op eet, je met een boodschappenlijstje gaat boodschappen doen, en natuurlijk op maat koken en de restjes bewaren in de koelkast en eenmaal per week er iets creatiefs mee doen.

Daarnaast kan ik de App Too Good to Go zeker iedereen aanraden. Supermarkten die aan het eind van de dag producten over hebben bieden die sterk tegen gereduceerde prijzen aan. AH is recent met een eigen Too Good to Go project begonnen, de AH Overblijvers. Ik kan het echt aanraden en het voorkomt dat veel voedsel moet worden weggegooid. De Too Good to Go app is te vinden in de Apple- en Google Store op je telefoon.
 
Een beetje in dezelfde richting is de tip om goed te kijken naar de houdbaarheidsdatum. Natuurlijk moet je bij een bederfelijk product waarop een “Te Gebruiken Tot-datum” (TGT) staat vermeld het product vóór die datum opeten of invriezen. Maar wist jij dat de TGT datum iets heel anders is dan de THT datum? Bij een “Ten minste Houdbaar Tot” ( THT) datum moet je vooral je zintuigen gebruiken. Ruik eraan, kijk naar de kleur en wees kritisch. Heel vaak is het product gewoon nog goed en is er echt geen reden om het weg te gooien.

Als je slim inkoopt bij bijvoorbeeld Foodello kun je online heel goedkoop producten kopen met een verstreken THT datum. Dit soort producten zijn nog uitstekend te eten. Op deze manier draag je ook bij aan vermindering van de voedselverspilling.
 
Doe je mee?
 
Kijk ook eens op mijn website www.duurzaamroermond.nl. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Met duurzame groet, Floris

Floris Mokveld, voorzitter van RoerOm Energie, heeft sinds juli 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl.  

150922/HvL 

Wellicht interessant