img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

2-10-2022 12:30

Wilde zwijnen spotten in Midden-Limburg

Midden-Limburg - 1 oktober 2022 - Wie wilde zwijnen wil zien, moet een beetje geluk hebben. Ze zijn schuchter, wroeten voornamelijk ’s nachts rond en gaan mensen het liefst uit de weg. Bovendien zijn ze maar op enkele plaatsen in Nederland te vinden. Je moet dus wel weten waar ze rondscharrelen. Wandel.nl geeft in onze regio als tip Nationaal Park De Meinweg, waar je je in zwijnengebied begeeft. Nu nog een beetje mazzel hebben dat je ze spot! Hieronder enkele wandelroutes in De Meinweg.

img

Aangewezen leefgebieden

Wilde zwijnen horen thuis in de Nederlandse natuur. Maar ze mogen slechts in enkele gebieden leven. De leefgebieden die zijn aangewezen, zijn de Veluwe en Nationaal Park De Meinweg in Midden-Limburg.

Voor overige gebieden geldt een provinciaal nulstandbeleid, wat kortweg betekent dat er geen wilde zwijnen mogen leven. De reden hiervoor is drieledig: ze kunnen schade veroorzaken aan landbouwgewassen, er is risico op aanrijding en wilde zwijnen spelen een rol bij de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest.

Toch weten de wilde zwijnen zich ook buiten de afgerasterde gebieden te handhaven. Zo zijn er populaties in Zuid-Limburg, de Groote Peel, oostelijk Brabant en kleinere aantallen in Twente, het Rijk van Nijmegen, Drenthe en de Utrechtse Heuvelrug. 

Omnivoor

Zwijnen hebben de naam agressief te zijn, maar dat zijn ze eigenlijk alleen als ze jongen hebben. Ze vermijden het liefst mensen en zijn voornamelijk in de schemer en ’s nachts actief. Dan scharrelen ze hun kostje bij elkaar door de grond om te wroeten op zoek naar insecten en kleine diertjes. Een groot voordeel voor de natuur: door het gewroet komt de minerale ondergrond vrij en dat geeft nieuwe begroeiing een kans en zorgt voor meer variatie in de natuur.

Naast wroeten eten ze ook gewassen als maïs, aardappelen, granen en bieten, eten ze gevallen vruchten van bomen (fruit, eikels, kastanjes) en krijgen ze dierlijke eiwitten binnen door het eten van kleine dieren als vogels, amfibieën, slakken, wormen en muizen.

Oog in oog met een zwijn?

Als je zwijnen tegenkomt, heb je geluk. Ze laten zich niet snel zien en zijn meestal al weg voordat je ze in de gaten hebt. Mocht je toch in de buurt komen van zwijnen, blijf dan rustig en laat door te praten weten dat je er bent. Wandel rustig bij ze vandaan. Zwijnen die aanvallen zijn uitzonderlijk, maar mocht dat gebeuren, dan heeft wegrennen geen zin: zwijnen rennen sneller. Zoek een boom op of iets anders waar je in of op kunt klimmen en klap in je handen om ze te verjagen. Niets om op te klimmen? Zwijnen hebben slecht zicht. Verstop je achter een boom.

Maar de kans dat je aangevallen wordt is heel klein. Wil je jouw ontmoeting met wilde zwijnen tot een succes te maken? 

  • Voer ze niet en laat geen etensresten achter
  • Bewaar afstand
  • Houd honden aan de lijn
  • Laat zwijnen weten dat je er bent door rustig te praten
  • Klap in je handen als een zwijn niet wegloopt
  • Klim ergens op of in als een zwijn wil aanvallen
  • Niets om op te klimmen? Verschuil je dan ergens achter.

Wandelroutes Nationaal Park De Meinweg  

Eén van de gebieden waar wilde zwijnen mogen verblijven is Nationaal Park De Meinweg. Hier kun je je eigen wandelroute plannen met de wandelrouteplanner. Daarnaast zijn er een paar mooie routes uitgestippeld:

  • Vanaf De Boshut (bezoekerscentrum/café De Meinweg) in Herkenbosch kun je de Liberation Route wandelen. Die voert langs 'luisterplekken' met verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

  • Wandelroute Meinvennen voert je over bospaden, over heidevelden, langs vennen en door de moerasbossen met elzen, berken en gagelvenen van het nationaal park. De route leidt gedeeltelijk door Duitsland.
Stockfoto
011022/HvL

Wellicht interessant