img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-11-2022 18:01

Bisschop Harrie Smeets en hulpbisschop Everard De Jong op Ad Liminabezoek in Rome

Roermond - 4 november 2022 - De Nederlandse bisschoppen gaan komende de dagen op Ad Liminabezoek in Rome. Van 7 tot en met 12 november bezoeken ze de graven van de apostelen en brengen aan de paus verslag uit over de situatie van de Kerk in Nederland. Ook bisschop Harrie Smeets en hulpbisschop Everard de Jong van Bisdom Roermond gaan mee naar Rome. Eigenlijk stond dit bezoek gepland voor 2020, maar door de coronapandemie is het twee keer uitgesteld.

img

Officieel heet het bezoek ‘Visitatio ad Limina Apostolorum’. Letterlijk betekent dit: een bezoek aan de drempels van de apostelen. Met ‘drempels’ worden de graven bedoeld van de apostelen Petrus en Paulus, die zich in Rome bevinden. Het Ad Liminabezoek is op de eerste plaats een bedevaart van de bisschoppen naar het graf van Petrus, om daarmee hun verbondenheid met de wereldkerk uit te drukken. Die verbondenheid komt ook tot uitdrukking in een bezoek aan de paus, de opvolger van Petrus. 

Elke vijf jaar

De laatste keer dat de Nederlandse bisschoppen zo’n Ad Liminabezoek aflegden, was in december 2013 (foto). Paus Franciscus was toen net aangetreden. De keer daarvoor was in 2004 bij toen nog paus Johannes Paulus II. Van een Ad Liminabezoek aan paus Bendedictus XVI is het nooit gekomen, mede door de drukke agenda van de paus zelf. Ook deze keer heeft het lang geduurd voordat er een nieuw bezoek kon worden gepland. Eigenlijk hoort een Ad Liminabezoek elke vijf jaar plaats te vinden. Maar door de vele Ad Liminabezoeken van bisschoppen uit de hele wereld, zit er doorgaans al een langere periode dan vijf jaar tussen. 

Vanaf maandag 7 november zijn de bisschoppen samen in Rome en bezoeken ze de belangrijke basilieken en gaan ze ook op bezoek bij diverse dicasteries (= afdelingen van het Vaticaan) om over actuele zaken in de Nederlandse kerk te spreken. Toevallig is het maandag ook de feestdag van Sint-Willibrord, de patroonheilige van de Nederlandse Kerkprovincie. Voor vrijdag 11 november staat een gezamenlijke audiëntie bij paus Franciscus op de planning. 

Uitzendingen

De eucharistievieringen die de bisschoppen komende week samen in Rome vieren, zijn via de website katholiekleven.nl terug te kijken. Verspreid door de week zijn er ook diverse persmomenten. In de loop van de week zijn op deze site ook interviews met de verschillende bisschoppen te zien. 

Limburgse bisschoppen

Ook de twee Limburgse bisschoppen nemen aan het Ad Liminabezoek deel. Ondanks zijn ziekte probeert bisschop Harrie Smeets het grootste deel van het programma bij te wonen. Maar het kan ook zijn dat hij bepaalde onderdelen aan zich voorbij moet laten gaan, wanneer dit te vermoeiend is. Voor hulpbisschop Everard de Jong wordt dit het derde Ad Liminabezoek. Hij is de langstzittende bisschop in de Nederlandse bisschoppenconferentie. 

Foto Bisdom Roermond (Ad Liminabezoek 2013) 
041122/HvL

Wellicht interessant