img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-11-2022 11:30

Floris - Kleding en haar impact op het milieu

Roermond - 15 november 2022 - Deze maand is het in de Groene Transformator in Roermond waar ik de vorige maand over schreef (elke dinsdagavond van 19 tot 21 uur open, Bredeweg 10 in Roermond), de maand met aandacht voor kleding. Met vorige week een impactgesprek over de kledingindustrie. Hoe is het gekomen dat vroeger kleding lang mee ging en intussen de kwaliteit van de Fast Fashion zo slecht geworden is? 

img

Goedkope kleren die na één of twee keer dragen al weggegooid moeten worden.... Voor veel dragers geen probleem, je koopt gewoon een nieuw T-shirt of trui. Maar als je kijkt naar de impact op klimaatverandering en milieu is dit echt een heel slecht scenario. Alle materialen moeten worden gemaakt en in elkaar worden gezet door laagbetaalde medewerkers in verre landen. Door de slechte kwaliteit wordt hergebruik en een circulaire economie heel lastig.

Natuurlijk kun je je kleding via de bekende kledingcontainers naar een nieuw leven leiden. Maar de kwaliteit van de kleding is zo slecht geworden dat veel kleding geen tweede leven meer kan krijgen en hooguit als isolatiemateriaal eindigt.

Aanstaande vrijdag 18 november gaan de Omwentelaars op excursie naar een kleding sorteercentrum van het Goed. Dat belooft weer een leerzame trip te worden, je kunt je nog aanmelden via www.omwentelaars.nl/excursie-kleding-sorteercentrum-in-schijndel. Waarschijnlijk begrijpen we dan nog beter waarom een kettingkledingruil zoals in Roermond en Roerdalen heel succesvol is, zoveel beter is dan de containers. Goede kleding komt via de ketting bij een volgende blije eigenaar.

Jouw impact op klimaatverandering en milieu is gelukkig makkelijk te verminderen door je bewust te zijn van de impact en je keuzes rondom kleding te veranderen. Denk ten eerste, heb ik het wel echt nodig? Koop tweedehands waar mogelijk. Als iets kapot is, repareer het of laat het repareren. Doe mee met een kledingruil. Verkoop de kleren die je niet meer nodig hebt of doneer ze aan een kringloopwinkel. Als je toch iets nieuws nodig hebt, koop goede producten die lang meegaan, het liefst van duurzame materialen zoals biologisch geteelde katoen en hennep of linnen. Op die manier draag je direct bij aan een betere toekomst. Doe je ook mee? Heb je nog meer inspiratie nodig, kom op dinsdagavond naar de Groene Transformator.

Op mijn website www.duurzaamroermond.nl staan meer tips over alles wat je zelf kunt doen. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Met duurzame groet, Floris

Floris Mokveld, voorzitter van RoerOm Energie, heeft sinds juli 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl.  

151122/HvL 

 

Wellicht interessant