img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-12-2022 15:05

Floris - Repareren, wie kan het nog?

Roermond - 15 december 2022 - Deze week werd ik positief verrast door een reactie op één van mijn meest gelezen blogposts op www.duurzaamroermond.nl. We hebben ooit maanden geworsteld met brood dat in de broodbakmachine ineens niet meer rees. De oorzaak bleek een klein defect onderdeel (de aanloopcondensator) in de machine dat voor 5-8 euro te koop is. Het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten was best een puzzel, maar zo’n uitdaging vind ik wel leuk. 

img

Ik heb dit beschreven in de blogpost. De reagerende lezer had hetzelfde probleem ondervonden en op basis van mijn oplossing zelf de stoute schoenen aangetrokken. Hij bevestigde dat ook in zijn geval het probleem opgelost was en bedankte mij ervoor. Toch fijn dat de machine simpel te repareren is. De machine is met een prijs tussen de 150 en 200 euro duur genoeg om zo’n poging te wagen. Er is ook een speciale internetpagina voor deze broodbakmachine waar je kunt zoeken naar fouten en problemen en de oplossingen. Via deze pagina kun je ook vragen stellen die dan hopelijk snel beantwoord worden. Natuurlijk via deze site ook voor andere apparaten.

Vanwege alle energie en de daarbij behorende CO2 uitstoot en grondstoffen die in een nieuw apparaat gaan zitten is repareren sowieso een beter plan dan weggooien en nieuw kopen. Jammer genoeg daalt het aantal mensen dat zelf zo’n reparatie kan doen wel snel. Misschien dat de inflatie en de prijsstijgingen weer mensen aanzet tot het volgen van een cursus op dit vlak. Je kunt natuurlijk ook kijken of er een repaircafé bij jou in de buurt is. Daar zitten vrijwilligers klaar om je te helpen bij een dergelijke reparatie. Mijn website is goed vindbaar via Google en blijkbaar ook de link naar een repaircafé in Roermond waar ik ooit over schreef, want ik word regelmatig gebeld. Dat repaircafé bij het Goed is helaas al weg maar op de Donderberg is er Dondersgoed spul met een repaircafé op woensdagmiddag.

Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar: minder nieuwe spullen kopen door eerst te kijken of het kapotte apparaat nog te repareren is?

Voor nu wens ik iedereen fijne feestdagen en een fijne jaarwisseling! Volgend jaar in 2023 weer een nieuwe column voor Groen Doen.

Op mijn website www.duurzaamroermond.nl staan meer tips over alles wat je zelf kunt doen. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Met duurzame groet, Floris

Floris Mokveld, voorzitter van RoerOm Energie, heeft sinds juli 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl.  

151222/HvL 

Wellicht interessant