img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-1-2024 16:29

Wandeltip - Snertwandeling door natuurgebied De Tungelerwallen

Tungelroy - 4 januari 2024 - Op zondag 14 januari organiseert IVN Weert een snertwandeling vanuit Tungelroy. Wandel mee met de gidsen door natuurgebied de Tungelerwallen - plaatselijk bekend als de Wel - ten westen van Tungelroy en geniet achteraf van een kop erwtensoep. De wandeling duurt ca. 2 - 2,5 uur. Honden zijn niet toegestaan. Vooraf aanmelden is verplicht, er geldt een maximaal aantal deelnemers.

img

Natuurgebied De Tungelerwallen

De Tungelerwallen - plaatselijk bekend als de Wel - is een natuurgebied ten westen van het dorp Tungelroy en maakt deel uit van het Grenspark Kempen~Broek. Het is een voormalig stuifzand- en heidegebied. Hiervan zijn er nog maar een beperkt aantal in Nederland. De naam van het natuurgebied is ontleend aan de zandruggen die nabij Tungelroy liggen. Deze zandwallen zijn niet door mensen opgeworpen maar echt stuifduinen. Door intensieve begrazing en plaggen ontstonden kale plekken in de heide. Daar kreeg de wind vrij spel en kon het zand gaan stuiven. Als het hard waaide zeiden bewoners nabij het gebied: “De Wel is op wèg”. Later werden er bomen aangeplant. Dit waren vooral dennen  omdat deze op het droge zand goed groeiden en als mijnhout gebruikt werden.

De wandeling voert langs de zandwallen brengen en door de naaldbossen. Ervaar zelf de hoogteverschillen in het gebied. De Wel heeft een bijzondere biotoop, dat heel geschikt is voor bijzondere mossen en korstmossen. Die laten zich in deze tijd van het jaar op zijn mooist zien. De route voert ook langs plekken wandelen waar herstelbeheer wordt toegepast. Hier worden bomen weggehaald om de open heide weer ruimte te geven en de lokale uitsterving van de veldkrekel te voorkomen.

De Tungelroyse beek is ongeveer 20 jaar geleden opnieuw ingericht en meandert nu weer door het landschap. Gallowayrunderen en pony’s worden ingezet voor natuurbeheer.

Praktische informatie

wanneer - zondag 14 januari 2024, van 10.00 tot ca. 12.00/12.30 uur

waar - start- en eindlocatie is het scoutinggebouw, Tuurkesweg 3 in Tungelroy

deelname - € 3,00 (inclusief kop erwtensoep), betaling alleen contant (s.v.p. gepast) bij aanvang van de wandeling

aanmelden - aanmelden kan tot uiterlijk 11 januari per e-mail via website@ivnweert.nl onder vermelding van het aantal personen aan. Er geldt een maximaal aantal deelnemers

extra informatie - draag gepaste kleding en stevige wandelschoenen, laarzen zijn niet nodig 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Stockfoto
040124/HvL

 

Wellicht interessant