img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-1-2024 15:05

Informatiebijeenkomst 'Recreatie op de dijk' in Buggenum

Buggenum - 30 januari 2024 - Waterschap Limburg organiseert op maandag 5 februari een informatiebijeenkomst in Buggenum over de recreatieve mogelijkheden voor de dijkvakken 5 en 6 in Buggenum ter hoogte van de Dorpsstraat en bij de Ohéstraat. Tijdens de bijeenkomst worden de randvoorwaarden besproken over wandelen en/of fietsen op de dijk. De landschapsarchitect is aanwezig om voorstellen te laten zien en verder uit te werken.

img

Stand van zaken ontwerp

In de tweede helft van 2023 hebben de Dijkzone Alliantie Buggenum en Waterschap Limburg het ontwerp voor de dijkversterking Buggenum nader uitgewerkt. Het ontwerp is zodanig uitgewerkt dat het ruimtebeslag tijdens de werkzaamheden en het definitieve ruimtebeslag van de dijkversterking grotendeels vast liggen. Dit ruimtebeslag vormt de basis voor de grondverwervingsgesprekken met eigenaren en voor het Ontwerp Projectbesluit.

Op 13 november heeft er een ontwerp-inloopbijeenkomst plaatsgevonden. Daarin zijn de aanwezigen geïnformeerd over het ontwerp met de mogelijkheid hierop te reageren. Deze reacties worden meegenomen in het vervolg van het ontwerpproces.

In het voorjaar van 2024 wordt de materialisatie en de inrichting van de dijk nader uitgewerkt. Hierbij worden de direct belanghebbenden betrokken. Het Ontwerp Projectbesluit wordt in het najaar van 2024 afgerond en ter inzage gelegd. Dan is het voor alle belanghebbenden mogelijk te reageren.

Grondverwerving

De eerste gesprekken voor de verwerving van de gronden hebben inmiddels plaatsgevonden. In deze gesprekken is verteld wat er de afgelopen periode in het veld is gebeurd, hoe dit verwerkt is naar het huidige ontwerp en welk ruimtebeslag en dus hoeveelheid grond daarbij hoort. De volgende stap is het uitwerken van het ontwerp tot een definitieve versie. Het ruimtebeslag is dan definitief en vormt de input voor een vervolggesprek voor de grondverwerving begin 2024.

Aanvullende onderzoeken  

Zoals in de nieuwsbrief Waterschap Limburg van december aangegeven, worden er begin 2024 nog enkele onderzoeken op bepaalde plekken uitgevoerd. De aannemer begint eind januari en verwacht ongeveer vier weken tijd nodig te hebben.

Het gaat om geotechnisch, milieukundig, archeologisch en ecologisch onderzoek. Deze onderzoeken zijn nodig om effecten van het aanleggen van de dijk gedetailleerd in kaart te brengen en het ontwerp waar nodig nog aan te passen.

De betreffende eigenaren is toestemming gevraagd voor het uitvoeren van de onderzoeken. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren treft de aannemer op de openbare wegen (Arixweg – Groeneweg – Dorpsstraat) waar nodig verkeersmaatregelen. Hiervan kunt u minimale hinder ervaren.

Meekoppelkansen

Meekoppelkansen zijn kansen die tegelijk met het dijkversterkingsproject uitgevoerd kunnen worden en een win-winsituatie kunnen bieden. Meekoppelkansen worden beoordeeld op technische, juridische, maatschappelijk en financiële haalbaarheid en moeten ook passen qua planning.

Tot nu toe zijn twee concrete meekoppelkansen naar voren gebracht, waarvoor medefinanciering noodzakelijk is. Het gaat om:

1.            Fietsen over de dijk vanaf de Ohéstraat tot aan de Groezeweg.
2.            Een laad- en losconstructie voor boten aan de Ohéstraat.

Praktische informatie

wanneer - maandag 5 februari 2024, van 19.00 tot ca. 20.30 uur

waar - Gemeenschapshuis De Roffert, Berikstraat 11 in Buggenum

deelname - de direct aanwonenden van de dijkvakken 5 en 6 zijn hiervoor uitgenodigd. Mocht u ook willen meedenken, dan kunt u zich aanmelden via dit online formulier van Waterschap Limburg.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
300124/HvL

Wellicht interessant