img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-6-2024 11:08

Gluren bij de buren ... in Neer

Neer - 24 juni 2024 - Op dinsdagavond 2 juli van 19.00 tot 21.30 uur vindt in Neer de 18e editie plaats van Gluren bij de Buren. De officiële opening vindt plaats om 19.00 uur in de Sint-Martinuskerk in Neer. Deze avond kunt u met een gids enkele van de negen rijksmonumenten van Neer bewonderen, waaronder de Sint-Martinuskerk, het oude raadhuis uit 1818, het Maxe-Grete huis uit 1661 en de eeuwenoude Friedesse molen, die al sinds 1343 graan maalt.

img

Dit evenement wordt georganiseerd door de gezamenlijke Heemkundeverenigingen uit de regio.

Rijke historie van Neer

In de Romeinse tijd, langs de heerbaan Maastricht-Nijmegen, ontstond de eerste vaste bewoning. De doorkruising van deze heerbaan met de Neerbeek, toen een rivier, is nog zichtbaar in het landschap. Het dorp zelf ontstond in de vroege Middeleeuwen.

Omstreeks 1200 werd in de nabijheid van de huidige buurtschap Dries de abdij Keizerbosch gesticht, die tot 1797 heeft bestaan. De abdijkerk was begin 16e eeuw grafkapel van de Heren van het Land van Horn. Uiteindelijk kwam Neer in bezit van het Prinsbisdom Luik, waar het in 1677 een zelfstandige heerlijkheid werd.

In de loop van de 19e eeuw ontwikkelde Neer zich tot een echte dorpskern, met enige industrie langs de Neerbeek. Na de Tweede Wereldoorlog breidde het dorp zich in noordelijke richting uit met een woonwijk.

Wat Neer zo bijzonder maakt, is de sterke gemeenschapszin en het rijke verenigingsleven. 

Tot de samenvoeging met Roggel in 1991 was Neer een zelfstandige gemeente. Sinds 2007 is het  een van de 16 kerkdorpen van de gemeente Leudal.  

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
240624/HvL 

Wellicht interessant