img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-11-2020 18:20

Hartje Winter - sprankelende winterse buitenactiviteiten

Limburg - 23 november 2020 - Ook in de winter valt er namelijk genoeg te ontdekken en zijn er verrassende dingen te doen in de natuur. Om buitenspelen in de winter te stimuleren biedt IVN Natuureducatie met Hartje Winter een reeks sprankelende winterse buitenactiviteiten. Ontwikkeld voor verschillende leeftijdsgroepen. Het landelijke buitenspeelprogramma Hartje Winter is van 4 t/m 29 januari 2021, in de koudste periode van het jaar, als veel kinderen binnen blijven. Meedoen is leuk en gratis!

img

Waarom is buiten spelen in de winter belangrijk?

Wetenschappelijk onderzoek onderstreept de waarde van buitenspelen voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. En buiten bewegen en ontdekken is superleuk! Ook in de koudste periode van het jaar. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van Vitamine D en dit heeft een positief effect op de spieren en het immuunsysteem.

Uit onderzoek Buitenspelen 2020 van het Mulier Instituut blijkt echter, dat er in de winter gemiddeld minder wordt buiten gespeeld dan in de zomer:  

Kinderen spelen volgens de ouders in de zomer aanzienlijk meer buiten (gemiddeld 17 uur per week) dan in de winter (gemiddeld 8 uur per week). Bijna de helft van de kinderen speelt in de winter maximaal 5 uur per week buiten (45%). In de zomer speelt de helft van de kinderen juist meer dan 16 uur per week buiten (48%). Er zijn geen verschillen tussen jongere kinderen (4-7 jaar) en oudere kinderen (8-11 jaar) in de hoeveelheid buitenspelen. Het beschikken over een tuin beïnvloedt wel de hoeveelheid buitenspelen van kinderen: de meeste ouders geven aan over een tuin te beschikken (91%). De kinderen van ouders die niet over een tuin beschikken spelen significant minder buiten (9,9 uur per week) dan kinderen van ouders met tuin (12,3 uur per week).  

Hoe doe ik mee?

Als kinderdagverblijf, BSO, gastouder, of speellocatie: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt, kan zich aansluiten bij Hartje Winter en de winterse buitenactiviteiten gratis aanvragen. Je kan jouw locatie tot 23 december 2020 aanmelden.  

IVN plaatst alle deelnemende locaties op een kaart. Na aanmelding ontvang je, uiterlijk 29 december een link naar de Hartje Winter buitenactiviteiten en andere materialen.

Partner Humankind

IVN werkt sinds 2013 actief samen met Humankind kinderopvang en –ontwikkeling. Dit bezegelen we in het programma Natuurkr8. We delen een missie: zorgen dat kinderen meer buitenspelen in de natuur.

In de winter is naar buiten gaan een extra uitdaging. Om te zorgen dat ook in dit seizoen kinderen naar buiten gaan besloten we samen een nieuwe landelijke campagne te ontwikkelen: Hartje Winter. De winterse buitenactiviteiten waren de afgelopen twee winters op de Humankind locaties een groot succes. Daarom zijn ze dit jaar ook gratis te downloaden voor alle kinderopvanglocaties in Nederland en daarbuiten.

Stockfoto

Wellicht interessant