img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-2-2021 15:01

Linda - 'Tot hier en niet verder!'

Weert - 18 februari 2021 - Het boek 'Tot hier en niet verder!' is geschreven door dr. Ingrid Candel(Maastricht, 1973). Zij is psycholoog en ervaringsdeskundig. Zij kreeg, tegen beter weten in, een relatie met een cliënt. Ze wist het, het mag niet... toch gebeurde het. Ze is niet de enige, 1 op de 20 zorgverleners 'overkomt' een seksuele relatie met een cliënt. Om deze reden is Candel in actie gekomen, ze wil het taboe onder het tapijt uit halen. 

Candel werkte in 2016 als cognitief gedragstherapeut in de geestelijke gezondheidszorg. Tijdens een van haar behandelingen kreeg ze een liefdesrelatie met een van haar cliënten, niet van het een op het andere moment, het groeide.

Uit haar opleiding wist ze: geen cadeautjes aannemen en geen vriendschappen, en geen liefdesrelatie of seksuele relatie aangaan met cliënten. Toch 'overkwam' het haar, ze liet het toe omdat ze van mening was dat het geen kwaad kon omdat de cliënt het geïnitieerd had. Beiden wilden dit, dus Candel was zich op dat moment niet bewust van de ernst van de situatie. 

Dat de relatie geen sprookje was, bleek al gauw. De relatie kwam aan het licht, ze werd op staande voet ontslagen en er werd een onderzoek gestart. Candel komt uiteindelijk op een zwarte lijst te staan, waar potentiële werkgevers haar naam vijf jaar lang zullen vinden.

Met de kennis van nu kijkt ze terug op de periode die achter haar ligt. Ze kan niet anders concluderen dat ze haar 'verstand verloren' had. Ze was ongelukkig in haar relatie, zat niet lekker in haar vel en werkte hard en veel. Er waren veel signalen geweest die ze, achteraf gezien, genegeerd heeft. Wellicht het belangrijkste advies van Candel aan elke zorgverlener :"Hou de deuren gesloten die gesloten moeten blijven"

Stuur geen WhatsApp berichtjes buiten werkuren en neem geen vriendschapsverzoeken aan op social media. Het lijkt misschien onschuldig, maar het zijn de ontelbaar kleine dingen die tot grensoverschrijdend gedrag (kunnen) leiden.

Een openhartig boek waarin dr. Ingrid Candel je meeneemt langs de 'rode vlaggen', de gevolgen en de consequenties a.d.h.v.  waargebeurde praktijkvoorbeelden  van o.a. een huisarts, een fysiotherapeut en een GZ-psycholoog. Het boek is een absolute must read voor elke zorgverlener, en eenieder die vanwege zijn beroep te maken heeft met een ongelijkwaardige afhankelijke relatie. 

Tot hier en niet verder! | dr. Ingrid Candel | ISBN 9789491920813  

Ik wens je veel inzicht en wijsheid toe. Linda

Neem ook eens een kijkje op de website van Linda Gielen. 

Foto Linda Gielen

 

Wellicht interessant