img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-4-2021 16:30

Pilotproject Duits SG Sint Ursula Horn en BS De Mussenberg

Horn - 8 april 2021 - SG Sint Ursula Horn en basisschool De Mussenberg in Horn starten deze week met een pilot, waarbij de leerkracht van groep 7/8 tien lessen Duits zal verzorgen aan haar groep. Ook de leerkracht van groep 5/6 gaat met dezelfde lessen in haar groep aan de slag. Initiatiefnemer is Jules van Hensberg, docent Duits op Sint Ursula Horn. De school heeft vorig jaar subsidie ontvangen om Duits in Midden-Limburg op de kaart te zetten, te beginnen met basisscholen in de buurt.

img

Door de strenge coronamaatregelen kunnen helaas niet alle leerlingen van de bovenbouw hieraan deelnemen.  

Jules van Hensberg: "Deze regio is nauw verbonden met Duitsland en ik denk dat leerlingen niet vroeg genoeg met Duits in aanraking kunnen komen. Want hoe jonger de leerlingen zijn, hoe sneller ze een vreemde taal leren. Ik ben blij dat De Mussenberg hierin een voortrekkersrol neemt."

Door intensieve samenwerking met Nuffic, een organisatie die internationalisering stimuleert, is er een enorme databank met lesbrieven op niveau beschikbaar gekomen. Er zijn modules voor groep 4 tot en met de brugklas.

"De nadruk van de lessen op de basisschool ligt op spreekvaardigheid. Grammatica doen we wel in de Genius Hours in de brugklas. Het gaat erom dat leerlingen plezier beleven aan de taal. Veel combinaties kun je ook zonder rijtjes leren onthouden", aldus Van Hensberg.

De rol van de sectie Duits op Sint Ursula is faciliterend: "We helpen hen met het voorbereiden van de lessen, maar uiteindelijk zullen de leerkrachten het zelf moeten doen."

Ook een uitwisseling met een basisschool aan de andere kant van de grens staat op het programma, maar door omstandigheden is dat momenteel nog moeilijk.  

Andere basisscholen hebben inmiddels ook interesse getoond voor het project. Het doel is dat leerlingen straks gemotiveerd en met een voorsprong op Sint Ursula met Duits beginnen.

Wellicht interessant