img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-6-2021 10:55

Nationale Archeologiedagen 2021 in Midden-Limburg

Midden-Limburg - 19 juni 2021 - De Archeologiedagen die dit weekend worden georganiseerd, brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land, ook in Midden-Limburg. Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis! In onze regio zijn er activiteiten georganiseerd in Haelen, Reuver, Roermond en Stevensweert. Lees snel verder en ga op ontdekkingsreis! Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

img

Haelen - Leer vuur maken!

Heb jij wel eens vuur gemaakt? Nee, niet met een aansteker of lucifer, maar zoals ze dat in de Prehistorie deden! 

Je gaat met vuursteen aan de slag, leert vuur te maken met de middelen van vroeger en je kunt hout bewerken met vuursteen voorwerpen. Ook kom je meer te weten over vuursteenarctefacten.

Stichting Studiegroep Leudal e.o., Roggelseweg 58, Haelen, zondag 20 juni van 12.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis. 

Reuver - Op zoek naar de resten van het oudste kerkje van Reuver

Maak tijdens de Archeologiedagen kennis met het verre verleden van Reuver.

Aan de zuidwestzijde van het dorp Reuver, in de buurtschap Leeuwen, ligt op de top van een parallel aan de Maas lopende langgerekte zandrug de St. Lambertuskapel. Hier aan een oude middeleeuwse handelsweg van Keulen naar Antwerpen zou volgens overlevering rond 700 door de heren van Kessel, die hier aan de oostzijde van de Maas uitgestrekte bezittingen hadden, een kapel gebouwd zijn, die rond 1100-1200 werd uitgebreid tot een zaalkerkje. In de vroege 16de eeuw werd het kerkje deels herbouwd.

In 2007 werd tijdens de restauratie van de huidige kapel door de archeologische werkgroep van de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal al een klein onderzoek uitgevoerd waarbij fundamenten van het oude kerkje tevoorschijn kwamen. Deze bestonden uit maaskeien. Daar het in de bedoeling ligt om de contouren van het kerkje zichtbaar te maken, vindt er tijdens de Nationale Archeologiedagen op 18 en 19 juni een vervolgonderzoek plaats waarbij gehoopt wordt de plattegrond van het kerkje terug te vinden.

Voor bezoekers een unieke gelegenheid om kennis te maken met de archeologie en het verre verleden van deze plek. Op gezette tijden zullen deskundigen een korte toelichting van 15-30 min geven.

St. Lambertuskapel, St. Lambertusweg, Reuver, zaterdag 19 juni - 14.00, 15.00 en 16.00 uur, toegang is gratis.

Roermond

Afgelopen jaar is er opnieuw een grote vondst van vlakglas gedaan, afkomstig van het atelier Frans Nicolas & Zonen, achter een van de panden in de straat waar het glasatelier was gevestigd. Deze vondst werd door de eigenaar van een pand aan de Sint Jansstraat zelf gedaan in een beerkelder net achter het huis. Hierin waren puin, zand en een grote massa scherven van vlakglas gestort, deels met gebrandschilderde motieven.

De Werkgroep Archeologie Rura is afgelopen jaar gestart met het verwerken van deze glasvondst en gaat nu weer aan de slag om de klus af te maken. Tijdens de Archeologiedagen kun je meer informatie krijgen over dit project. 

Werkgroep Archeologie Rura, Wilhelminasingel 67, Roermond, tel. 06-13687072, zaterdag 19 juni van 10.00 tot 14.00 uur en zondag 20 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Stevensweert - Archeo Route Eiland in de Maas

Ontdek tijdens deze fietstocht van 8 km de vier vindplaatsen van de Archeo Route op het 'Eiland in de Maas'. Beleef op de diverse locaties het archeologische verhaal van de Kantharos, Kasteel Stevensweert, de Spaanse Vesting en kasteeldomein Walburg. Deze wandeling maakt onderdeel uit van ArcheoRoute Limburg. Download de app Archeo Route Limburg en kijk op vindplaatsen welke verhalen jij wil ontdekken.  

Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak, Jan van Steffeswertplein 1, Stevensweert, zaterdag 19 juni, zondag 20 juni, doorlopend op eigen gelegenheid, toegang is gratis.

Stevensweert - Herinrichting Kasteeldomein Walburg

Ontdek tijdens deze wandeling van 4 km de geschiedenis van het verdwenen kasteeldomein Walburg. Beleef op locatie het archeologische verhaal van het kasteeldomein Walburg. Deze wandeling maakt onderdeel uit van ArcheoRoute Limburg. Download de app Archeo Route Limburg en kijk op vindplaatsen welke verhalen jij wil ontdekken.  

Hompesche Molen / Kasteeldomein Walburg, Molendijk 6, Stevensweert, zaterdag 19 juni, zondag 20 juni, altijd, toegang is gratis.

Alle activiteiten

In heel Nederland worden vele activiteiten georganiseerd. Wil je weten welke en waar? Kijk dan op de website van de Archeologiedagen.

190621/WW

Wellicht interessant