img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-7-2021 16:45

In de lens - dorpsgezicht Beesel

Beesel - 4 juli 2021 - Vanaf de overkant van de Maas bij Kessel-Eik heb je een prachtig uitzicht op het dorp Beesel in de gelijknamige gemeente. Beesel is vooral bekend door het Draaksteken, een openlucht schouwspel over de legende van Sint Joris en de Draak. Om de zeven jaar staat Beesel geheel in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad. In 2012 is het Draaksteken officieel als traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, als eerste Limburgse traditie!

img

Beesel wordt voor het eerst vermeld in 1275 en vormde samen met Belfeld eeuwenlang één schepenbank. Het ontwikkelde zich als kransakkerdorp. Aan de uiteinden liggen de buurtschappen Bussereind, Ouddorp en Rijkel. In Ouddorp (ruim tweehonderd meter ten noordwesten van de huidige kerk) werd omstreeks 1400 de eerste kerk gebouwd. Lange tijd hoorden Beesel en Belfeld bij het Overkwartier of Spaans Opper Gelre en maakten ze deel uit van het Ambt Montfort. In 1713 kwam Beesel samen met enkele andere gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën. 

Het dorp Beesel heeft ca. 2500 inwoners en is een van de vijf kernen van de gelijknamige gemeente. Het gemeentehuis staat in Reuver. Naast de dorpen Beesel, Reuver en Offenbeek behoren ook de buurtschappen  Ouddorp en Rijkel tot de gemeente Beesel. 

Rubriek 'In de lens'

In onze rubriek 'In de lens' zetten we elke zondag een ander plekje in onze regio 'in the picture', aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. 

Foto Leon van Lier 
040721/HvL

Wellicht interessant