img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-11-2021 12:29

Fridays For Future en Extinction Rebellion Roermond in actie tegen Black Friday

Roermond - 29 november 2021 - Op zaterdag 27 november kwamen Fridays For Future Roermond, Extinction Rebellion Roermond en Extinction Rebellion Maastricht samen in actie tegen Black Friday. In het Designer Outlet Center en de binnenstad van Roermond vertoonden zij flashmobs. Met een duidelijke, eenvoudige boodschap: stop de uitverkoop van de aarde, stop met Black Friday. Hergebruik, herwaardeer, repareer en rebelleer! 

De boodschap van Fridays for Future en Extinction Rebellion

De werkelijke prijs van de koopjes

Het voortdurend en massaal produceren van consumptiegoederen en kleding zorgt voor extra CO2-uitstoot, torenhoog waterverbruik en het uitbuiten van fabriekswerkers in lagelonenlanden: moderne slavernij. Het concept fast-fashion is gericht op winstmaximalisatie voor CEO’s en aandeelhouders. Ook planned obsolescence (geplande veroudering), een methode waarbij kleding met geplande slijtage wordt ontworpen zodat het snel ondraagbaar of uit de mode is, moet stoppen! Het bewust eerder stuk laten gaan van elektronica zoals laptops en telefoons is ook een vorm van planned obsolescence. 

Fast Fashion: de feiten

Per jaar wordt er in Nederland alleen al 235 miljoen kilo textiel weggegooid. De textielproductie zorgt voor zo'n 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Elke seconde wordt het equivalent van een vrachtwagen aan kleding verbrand of gedumpt. De uitstoot van de mode-industrie is groter dan alle internationale scheep- en luchtvaart bij elkaar opgeteld. Een broek en T-shirt samen kosten 20.000 liter water, en 20% van de watervervuiling is te herleiden tot het verven en behandelen van textiel. Minder dan 1% van de kleding wordt gerecycled. De impact van de mode-industrie is gigantisch en onnodig. Als we nu stoppen met het produceren van kleding hebben we genoeg voor de komende 20 jaar. 

Ecologische voetafdruk van overproductie: 3,6 Aarde nodig

Als iedereen op de aarde zoals Nederland zou leven, zijn er 3,6 Aarde nodig voor de productie van alle kleding, spullen, voedsel etc., met alle desastreuze gevolgen van dien. Wereldwijd is dit gemiddelde 1,7 Aarde. Er is geen regelgeving om dit te begrenzen; XR en FFF vinden dit onacceptabel en eisen daadkrachtig beleid. Hoewel alle landen ter wereld overgekomen zijn om de wereldwijde opwarming te beperken tot 1 à 2 graden, stevenen we nog altijd af op een catastrofale opwarming van ca. 3 graden aan het einde van deze eeuw. Overproductie, met als gevolg overconsumptie, draagt keihard bij aan de opwarming van de aarde.

Flashmob Roermond

Op zaterdag 27 november dansten Fridays For Future en Extinction Rebellion door het Outlet Center en de binnenstad van Roermond. Met hun flashmobs trokken ze veel aandacht en stelden ze de mode-industrie aan de kaak. De mode-industrie is onderdeel van een giftig systeem gebaseerd op ongelijkheid, met verschrikkelijke gevolgen voor het milieu en op sociaal gebied. Gehuld in zakelijk zwart en grijs, met roze en bloedig rode tinten, symboliseerden de rebellen de giftigheid van dit systeem. Met hun actie brachten ze hun boodschap duidelijk over: stel de planeet en haar inwoners boven winst!  
 
Fridays For Future is een beweging bestaande uit scholieren die zich inzet voor het klimaat. Elke week staken ze voor een beter klimaatbeleid.  Extinction Rebellion Roermond en Maastricht zijn bewegingen die zich zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis waarin we ons nu bevinden en die door onder andere vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid in actie komen voor een rechtvaardige en democratische transitie uit deze crisis.

Foto's Extinction Rebellion Roermond
291121/HvL

Wellicht interessant