img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-3-2022 16:22

Gemeente Roermond en Vijf slaan handen ineen voor een positief gezond Roermond

Roermond - 24 maart 2022 - Vanuit Positieve Gezondheid de vitaliteit van inwoners en wijken verhogen en zo de vraag naar professionele ondersteuning en zorg terugbrengen. Dat is de ambitie van Vijf: een vernieuwende samenwerking op het gebied van welzijn, ondersteuning en zorg, geïnitieerd door Wel.kom, PSW, De Zorggroep en VIGO-Vincent van Gogh. Vijf gaat in opdracht van de gemeente Roermond ondersteuning, welzijn en zorg organiseren in de wijken. Dicht bij de inwoners en ver weg van ingewikkelde procedures en geldpotjes.

img

Onlangs werd in het bijzijn van een groot aantal Roermondse vrijwilligers en vertegenwoordigers van Vijf en de gemeente Roermond de officiële aftrapbijeenkomst gehouden voor de nieuwe samenwerking. De hulp van vrijwilligers en inwoners is essentieel om de ondersteuning op wijkniveau volgens de visie van de gemeente en de initiatiefnemers van VIJF mogelijk te maken.

Toekomstbestendige oplossing

De aanpak van Vijf is vooralsnog gericht op volwassenen (18+) en omvat de vormen van ondersteuning die voorheen vielen onder Wmo-begeleiding.

Marianne Smitsmans, wethouder voor Sociaal Domein, Communicatie en Burgerparticipatie: "Goede en bereikbare ondersteuning voor iedereen die dat nodig heeft, dat is waar we als gemeente voor willen staan. Door de groeiende zorgvraag en steeds beperktere budgetten om welzijn, ondersteuning en zorg te organiseren, stonden we als gemeente echter voor de uitdaging: hoe kunnen we nu en in de toekomst goede en betaalbare ondersteuning en zorg blijven bieden aan onze inwoners? Daarom hebben we gezocht naar een toekomstbestendige oplossing. In de samenwerking met Vijf hebben we deze oplossing gevonden.”

Terug naar de basis

Vijf brengt dankzij jarenlange ervaring van de initiërende organisaties diensten op het gebied van welzijn, geestelijke gezondheid, ouderenzorg, verslavingszorg en ondersteuning voor mensen met een beperking samen. Daarbij werkt zij samen met aanvullende lokale partijen, waaronder huisartsen, vrijwilligers, kleinere lokale zorgaanbieders, woningcorporaties en verenigingen. De schotten tussen welzijn en zorg en ondersteuning en het versnipperde aanbod van ruim 50 zorgaanbieders is daarmee samengesmolten tot één geheel; één regiepartner voor het versterken van de sociale basis en het leveren van Wmo-begeleiding.

Stephan Bodde, bestuurder van PSW en een van de initiatiefnemers van Vijf: "Vijf wil welzijn, ondersteuning en zorg weer simpel maken voor inwoners. We willen terug naar waar het écht om gaat: goede en snelle hulp, oprechte en persoonlijke aandacht, lokaal en dicht bij de inwoner in de buurt, los van ingewikkelde regels en geldpotjes.” 

Positieve Gezondheid

De werkwijze van Vijf is gebaseerd op het gedachtengoed van Positieve Gezondheid: een brede blik op gezondheid, waarbij vooral wordt uitgegaan van wat iemand nodig heeft om een betekenisvol, goed en gezond leven te leiden. Daarbij wordt gekeken naar de behoeften en wensen op individueel niveau – dit kan begeleiding of ondersteuning zijn, maar bijvoorbeeld ook een sociale activiteit om eenzaamheid tegen te gaan –, maar ook naar wat er op wijkniveau nodig is om de vitaliteit van de gemeenschap te versterken. De droom is om van de Roermondse wijken vitale gemeenschappen te maken: sociale, vitale gemeenschappen waarin mensen elkaar ontmoeten, naar elkaar omkijken en voor elkaar klaarstaan.

Stephan Bodde: “Binnen een vitale gemeenschap telt iedereen mee; jong, oud, ziek, gezond, wel of geen beperking. Dat is heel belangrijk, want iederéén wil een betekenisvol leven hebben. Door letterlijk naast de inwoners te staan, mee te kijken en denken over hoe de leefbaarheid en onderlinge verbinding tussen bewoners kan worden versterkt, maken we deze vitale gemeenschappen samen mogelijk. Zo ontzorgen we elkaar, nu en in de toekomst.”

Gebiedsteams en leefcoaches

Om deze droom in de praktijk te realiseren, werkt Vijf samen met de gemeente in zes gebiedsteams. Naast generalisten op het gebied van onder meer werk en inkomen van de gemeente, werken in deze gebiedsteams leefcoaches vanuit Vijf. Leefcoaches zijn het centrale aanspreekpunt voor de inwoners. De leefcoaches kijken met de inwoners wat zij zelf kunnen doen met hulp uit hun eigen netwerk, wat andere inwoners en de buurt kunnen betekenen en welke algemene voorzieningen er voorhanden zijn. Zijn die niet toereikend, dan wordt bekeken welke aanvullende ondersteuning en/of zorg nodig is. Het aanbod wordt zoveel mogelijk afgestemd op de specifieke behoeften die leven in de wijk. Daarbij kan het gaan om een voor iedereen toegankelijke voorziening in de wijk tot hulp op maat achter de voordeur. 

Unieke samenwerking

Stephan Bodde: “We zijn verheugd over deze unieke samenwerking tussen de deelnemende zorg- en welzijnsorganisaties en het partnership met de gemeente Roermond. Roermond heeft hiermee een hele bijzondere stap gezet in het opnieuw vormgeven van zorg en welzijn, met het belang van de inwoner en de vitale gemeenschap voorop.” 

Over Vijf

Sinds 1 januari 2022 is Vijf de nieuwe naam voor welzijn, ondersteuning en zorg in de gemeente Roermond. PSW, Wel.kom, De Zorggroep en VIGO-Vincent van Gogh hebben de handen ineengeslagen om in Roermond welzijn, ondersteuning en zorg voor nu en in de toekomst anders te organiseren. Samen met de inwoners van Roermond vormen zij Vijf.

Onderschrift bij foto: Onlangs overhandigde wethouder Marianne Smitsmans de kei van #keipositief aan
vijf-initiatiefnemer Stephan Bodde tijdens een aftrapbijeenkomst in het Forum in Roermond. De kei
staat symbool voor Positieve Gezondheid en wordt overgedragen van gemeente op gemeente om het verhaal
van positieve Gezondheid te verspreiden.
240322/HvL

Wellicht interessant