img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-3-2019 13:20

Lezing 'What's in a name?'

Horn - Heemkundevereniging Horn organiseert op woensdag 13 maart 2019, aanvang 20 uur, een lezing over de geschiedenis van onze voor- en achternamen.  Jac Wijnands bespreekt het nut en de betekenis van namen. Voorwerpen hebben een naam, maar ook mensen hebben een naam gekregen of zelf bedacht. Hoe zijn namen in de loop van de tijd ontstaan en hoe hebben deze zich ontwikkeld? Zoals William Shakespeare het al verwoordde: ‘What’s in a name?’ Oftewel: ‘Het gaat er niet om hoe je heet, maar om wie je bent.'

img

De meeste voornamen zijn eeuwenoud en hebben hun oorspronkelijke betekenis allang verloren. Sommige namen zijn Germaans, een oude taal waaruit onder meer het Nederlands ontstaan is. Veel voornamen komen uit het Hebreeuws, Grieks en Latijn – de talen van de bijbel.  

Voor 1799 waren achternamen niet gebruikelijk in Nederland, met uitzondering van de adel. Napoleon besloot tijdens Franse overheersing (1799-1815) om over te gaan op een systeem van achternamen en met de invoering van de burgerlijke stand in 1811 werd het gebruik van achternamen echt vastgelegd.

Jac Wijnands gebruikt vele bestaande namen als leidraad in zijn uitleg, met daarin ook aandacht voor namen uit Horn.   

Locatie: aula van basisschool De Mussenberg, ingang via speelplaats Gravin Annastraat, Horn.

Datum en tijd: woensdag 13 maart 2019, aanvang 20.00 uur.

Entree voor niet-leden bedraagt € 1,50.

Meer informatie? Kijk dan op de website van de Heemkundevereniging Horn

 

Foto: portret William Shakespeare

Wellicht interessant