img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-11-2022 10:15

Hoe nuttig is een VPN-dienst voor mensen die regelmatig online nieuws lezen?

29 november 2022 - Je leest er steeds meer over: VPN’s. VPN’s zijn ontzettend handig voor allerlei doeleinden. Van het veilig houden van je open internetverbinding tot het lezen van nieuws op het internet. Maar waarom is een VPN zo handig als je regelmatig het nieuws online wilt lezen?
 

img

Een VPN leidt je IP-adres om

Met een VPN maak je verbinding met een IP-adres in een ander land. Dat betekent dat de meeste websites jouw IP-adres herkennen als een IP-adres in een bepaald land. Daardoor heb je bijvoorbeeld vaker toegang tot content in een bepaald land. Het is niet te verwonderen dat in Rusland, waar veel westerse websites zijn geblokkeerd, VPN’s worden gebruikt om nieuws te kunnen lezen. Andersom zijn ook websites van de Russische overheid in de EU geblokkeerd. Journalisten en andere geïnteresseerden die toch wel Russisch staatsnieuws willen lezen, kunnen een VPN gebruiken om hun IP-adres om te leiden.

Wat is een VPN precies?

VPN is een Engelse afkorting die in het Nederlands zoiets als Virtueel Privé Netwerk betekent. Met een VPN kun je zowel je IP-adres veranderen, zoals we hierboven vermeldden, als je internetverbinding veiliger maken. Je internetverbinding wordt versleuteld en hackers kunnen niet meer zo makkelijk jouw gegevens bereiken wanneer je gebruik maakt van een VPN. Een VPN is met name nuttig wanneer je gebruikmaakt van bijvoorbeeld openbare wifi. Denk aan de wifi in een koffiebarretje of hotel. Hackers kunnen via zo’n wifi gemakkelijk bij jouw gegevens komen. Een VPN voorkomt dat en staat als een soort muur tussen jouw verbinding en je gegevens.

VPN gebruiken om andere media te volgen

Naast nieuwsmedia, kun je ook entertainment volgen die in jouw land geblokkeerd is, met een VPN. Je kunt daarbij simpelweg denken aan het bekijken van programma’s op de Belgische omroep, maar ook series en programma’s van de eigen Nederlandse publieke omroep, als je op vakantie bent. Daarnaast zijn er ook VPN’s die de geolocatieblokkers van Netflix of Amazon omzeilen. Zelfs het Amerikaanse aanbod van Netflix kun je op deze manier bekijken. Het Amerikaanse aanbod van Netflix is veel groter, dus je kunt er films en series zien die je nu in Nederland niet kunt bekijken.

Je locatie in Google News veranderen

Naast nieuwswebsites bezoeken en buitenlandse streamingcontent bekijken, kun je met een VPN ook je locatie instellen in Google. Zo zou je bijvoorbeeld het nieuws dat je ziet kunnen veranderen. Stel dat je graag nieuws leest uit het Verenigd Koninkrijk? Dan zou je je VPN op dat land kunnen instellen en zo in Google nieuws uit dit land kunnen bekijken wanneer je ergens op zoekt. Als je bijvoorbeeld nieuws over koning Charles wilt lezen, zie je niet meer de hits van Nederlandse media, maar meteen van de Britse kranten en BBC.

Wel zo handig als je op de hoogte wilt blijven van nieuws in een bepaald land en liever in de originele taal en uit de originele bronnen het nieuws wilt lezen als Nederlandse nieuwsconsument. En natuurlijk biedt het je ook de mogelijkheid om in een ander land juist weer Nederlands nieuws te vinden als je iets zoekt in Google News.

Stockfoto

Wellicht interessant