img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-12-2023 19:30

Eindejaarswandeling in de Groote Peel

Ospel - 12 december 2023 - Sluit het jaar af met een stevige winterwandeling door het Nationaal Park De Groote Peel tijdens de Eindejaarswandeling op zondag 31 december. Onderweg vertelt de Peelgids van Staatsbosbeheer je over de natuur in winterrust. Halverwege wordt er geklonken op het nieuwe jaar en na afloop wacht er een Brabants worstenbroodje en een drankje op je in de Peelboerderij. 

img

Laatste excursie van het jaar

Op de laatste dag van het jaar kan je nog een paar uur heerlijk rustig wandelen door het Nationaal Park De Groote Peel. De Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen is een  ideale gelegenheid om, samen met vrienden, familie of in je eentje te genieten van een dagje in de natuur. Halverwege de excursie van ongeveer 12 kilometer komt de fles met Peelneut tevoorschijn en wordt er geklonken op het nieuwe jaar. Na afloop samen nagenieten met een Brabants worstenbroodje (ook vegetarisch) en een drankje in het buitencentrum.
 
De Groote Peel is het kleinste nationaal park van Nederland. Toch heeft dit hoogveengebied veel te bieden. Het landschap is weids en open met waterplassen, heide en kleine stukken bos. Het gebied is onder meer bekend vanwege zijn vogelrijkdom maar ook de cultuurhistorie. In de Peelstreek is vroeger turf gestoken en de sporen van dit turfsteekverleden zijn nog zichtbaar in het landschap. Zo zijn de paden waarover je wandelt dezelfde paden waarover de turfsteker vroeger ‘het zwarte goud’ vervoerde. De houten knuppelbruggen zijn van latere datum en aangelegd om het oorspronkelijke moeras toegankelijk te maken voor wandelaars. 

Informatie en reserveren

Deelname aan de Eindejaarwandeling kost € 15,00 inclusief Peelneut, worstenbroodje en drankje na afloop. De excursie start om 11.00 uur (tot ca. 14.30 uur) en is ongeveer 12 kilometer lang. Honden mogen aangelijnd mee. Online reserveren is noodzakelijk en kan via deze webpagina van staatsbosbeheer.nl

De startlocatie is Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, Ospel. 

Nota Bene - De paden in de Peel zijn soms modderig. Zorg voor stevige, waterdichte schoenen. Denk ook aan een lunchpakket en (warm) drinken voor onderweg.

(Na)genieten in het Buitencentrum

Voor of na afloop van een activiteit kan je heerlijk struinen door de winkel van het buitencentrum. Hier zijn mooie souvenirs, interessante natuurboeken, leuke natuurontdekspullen en smakelijke streekproducten te koop. Bij de horeca ‘Buitengewoon Lekker’ kan je genieten van een hapje en drankje.
 
Het buitencentrum is in de periode november tot en februari van dinsdag tot en met zondag open van 10.00 tot 17.00 uur. Let op, er zijn wellicht aangepaste openingstijden tijdens de Feestdagen. 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Marijke Vaes|Staatsbosbeheer
121223/HvL

Wellicht interessant