img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

2-10-2019 16:00

Laurentius en huisartsen Midden-Limburg streven naar méér zorg thuis

Midden-Limburg - Zes zorgorganisaties in Midden-Limburg: Laurentius Ziekenhuis, Medisch Specialistisch Bedrijf Laurentius, huisartsencoöperatie HaCo MiLo, Meditta (huisartsenondersteuning) en zorgverzekeraar CZ, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met als uitgangspunt om zorg zo veel mogelijk dicht bij huis te bieden. 

img

De komende jaren wordt intensief samengewerkt om de zorg efficiënter te maken en dichter bij de patiënt te organiseren, mét behoud van de goede kwaliteit. Concreet betekent dit dat er samen met de specialist uit het ziekenhuis en de huisarts kritisch gekeken wordt naar de mogelijkheid om de zorg dichter bij huis te aan te bieden door de huisarts of praktijkondersteuner.

Marja Weijers, bestuursvoorzitter Laurentius Ziekenhuis: “Neem bijvoorbeeld chronische patiënten, zoals diabetespatiënten en hartpatiënten, die regelmatig voor een standaardcontrole naar het ziekenhuis moet komen. Deze patiënten, maar ook bijvoorbeeld hun mantelzorgers, kunnen we enorm ontlasten wanneer de controles gewoon in de praktijk van hun eigen huisarts plaatsvinden.”

Roelf Norg, voorzitter van huisartsencoöperatie HaCo MiLo: "Door de intensieve samenwerking en afstemming tussen huisartsen en het ziekenhuis kunnen we doorverwijzen naar het ziekenhuis bij een deel van de patiënten voorkomen. Hierdoor leveren we de juiste zorg op de juiste plaats.”

Gestart wordt met een pilot rondom patiënten met hartfalen, een chronische aandoening waarbij het hart niet voldoende bloed rondpompt. Een goede inschatting van de zorg die iemand nodig heeft, is hierbij van groot belang en wordt gemaakt door een cardioloog van het Laurentius. Huisartsen verwijzen hun patiënt indien nodig naar het Meditta Medisch Centrum in Echt. Hier wordt een echo gemaakt waarna de cardioloog vervolgens beoordeelt waar de patiënt het beste geholpen kan worden: in de eigen huisartsenpraktijk of in het ziekenhuis.  

Foto: Laurentius Ziekenhuis

Wellicht interessant