img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-11-2021 18:15

Hoge kwaliteitsscore voor Laurentius Ziekenhuis in onderzoek Elsevier

Roermond - 29 november 2021 - Ook dit jaar presenteert weekblad Elsevier het onderzoek ‘Beste ziekenhuizen en klinieken’. In het onderzoek is voor zeven veelvoor­ko­mende ingrepen een vergelijking gemaakt tussen ziekenhuizen en klinieken die deze behandeling aanbieden op basis van indicatoren die iets zeggen over de kwaliteit van zorg. Laurentius Ziekenhuis Roermond behaalt een maximale kwaliteitsscore bij staaroperaties en heupprotheses.

img

Zeven veelvoorkomende ingrepen

Voor de volgende zeven ingrepen is een vergelijking gemaakt tussen de ziekenhuizen en klinieken: gewichtsverminderende operaties bij morbide obesitas, staaroperaties, behandeling bij borstkanker, operaties bij een vernauwde halsslagader, het plaatsen van knie- en heupprotheses en de behandeling van veneuze ziekten, zoals spataderen en trombosebeen.

De scores zijn gebaseerd op publiekelijk beschikbare informatie over verslagjaar 2020 en uitgedrukt in bollen. Hierbij betekent één of twee bollen dat het ziekenhuis of de kliniek respectievelijk veel lager of lager scoort dan het landelijk gemiddelde. Drie of vier bollen staat voor hoger of veel hoger. Bij staaroperaties en heupprotheses behaalt Laurentius de maximale score van vier bollen.

De poli oogheelkunde is verheugd met de goede beoordeling. Oogarts David Takkenberg: “Het gehele staaroperatie-traject is een teamprestatie van zowel de medewerkers op de polikliniek oogheelkunde, de EOA, de screening en de OK-assistenten. Het feit dat onze patiënten dermate tevreden zijn, is dan ook voornamelijk aan hen toe te schrijven, ondersteund door het lage aantal complicaties. We blijven ons met z’n allen constant inspannen om het traject en de procedure te optimaliseren en het keuze-aanbod lenzen te vergroten.”

Ook orthopeed Sjef Arts noemt het een ontzettend mooie score: “Net zoals mijn collega dr. Takkenberg zegt, zijn er bij de behandeling van heupprotheses ook meerdere disciplines binnen het ziekenhuis betrokken. Het is heel mooi om te zien dat al deze schakels over het hele traject super krachtig gebleken zijn. We gaan uiteraard ons stinkende best doen om jaarlijks die maximale score van vier bollen te behalen en daar zullen we het hele team bij nodig hebben.”

De Raad van Bestuur van Laurentius is “trots op de medewerkers en medisch specialisten dat ze ondanks deze moeilijke tijd toch zo’n fantastisch resultaat weten neer te zetten."

Vergelijking ziekenhuizen en klinieken

Dit jaar is voor het eerst een onderlinge vergelijking gemaakt tussen ziekenhuizen en klinieken, omdat veel ingrepen zowel in een ziekenhuis als een kliniek kunnen worden uitgevoerd.

Foto Laurentius Ziekenhuis
291121/HvL

Wellicht interessant