img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-2-2022 14:30

Pilot inzet VR-brillen voor pijn- en angstvermindering in Laurentius Ziekenhuis

Roermond - 21 februari 2022 - Laurentius Ziekenhuis Roermond staat deze week stil bij de Slimme Zorg Estafette. Een landelijke actie waarbij één maand lang iedere week in een andere regio innovatie in de gehele gezondheidszorg centraal staat. Laurentius is op verschillende afdelingen een pilot gestart met Virtual Reality (VR) brillen om angst, pijn en stress te verminderen bij patiënten vóór, tijdens en na de behandeling. Vandaag vond de officiële overhandiging van de VR-brillen plaats. Mede dankzij de Vrienden van Laurentius.

img

Het Laurentius Ziekenhuis zoekt voortdurend naar nieuwe (innovatieve) manieren om de behandeling voor een patiënt zo aangenaam mogelijk te maken. Het gebruik van een VR-bril kan angst, pijn en stress verminderen, doordat de hersenen en zintuigen zich op iets anders richten en je als het ware bent afgeleid. Vanaf het moment dat je de bril opzet, waan je je in een computer gegenereerde wereld.

Inzet van Virtual Reality in de zorg

Op de pijnpoli kunnen patiënten tegenwoordig gebruik maken van zo’n VR-bril als aanvulling op hun behandeling. De OK en afdeling dialyse nemen binnenkort de brillen in gebruik.

Pijnverpleegkundige José Pijnenburg: “Angst vóór een operatie kan ervoor zorgen dat er meer behoefte is aan pijnstilling. Door de afleiding en ontspanning die een VR-bril kan geven, zie je dat mensen minder pijnmedicatie nodig hebben. Hetzelfde geldt voor na de operatie of tijdens een pijnlijke behandeling."

Afdeling dialyse gaat de bril inzetten bij patiënten met prikangst. Het aanprikken van een shunt verloopt hierdoor makkelijker en mensen ervaren het als minder spannend.

Regie ligt bij de patiënt zelf

Pijnenburg is zeer verheugd dat ze een VR-behandeling met Reducept methode kan aanbieden op de pijnpoli. ”Reducept is een behandelprogramma waarbij de patiënt uitleg krijgt over hoe pijn in het lichaam werkt en hoe je hier beter mee om kunt gaan.”

Jolanda Danckaert wordt behandeld voor haar chronische pijn en heeft veel baat bij de Reducept methode. “Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen, met name omdat ik al de helft van mijn leven aanhoudende pijn heb. Door de Reducept methode leer ik hoe ik zelf de pijn beheersbaar kan maken en het geeft een stukje zelfbewustwording. Naast het gebruik van de VR-bril op de pijnpoli kan ik thuis ook aan de slag met oefeningen via een app. Doordat ik minder pijn heb, sta ik sterker en positiever in het leven en heb ik meer energie.’’

Financiering dankzij Vrienden van Laurentius

Stichting Vrienden van Laurentius stelt een budget voor twee jaar ter beschikking voor deze pilot. Bestuurslid Vrienden van Laurentius Hans Rademakers is zeer verheugd om te kunnen bijdragen aan dit project. “Met de inzet van onze ambassadeurs en andere vormen van fondswerving zijn we in staat dit geweldige project voor een bedrag van €12.966,- te realiseren. Over één jaar wordt het pilotproject geëvalueerd en mogelijk als standaard ingevoerd op deze en andere afdelingen van het ziekenhuis.”

Foto Laurentius Ziekenhuis
210222/HvL

Wellicht interessant