img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-8-2020 13:20

Hoe betrouwbaar zijn maand- en seizoensverwachtingen eigenlijk?

23 augustus 2020 - Ben jij ook altijd zo benieuwd wat voor weer het over een paar maanden wordt? Krijgen we een hete zomer en wordt de winter eindelijk weer streng? Alleen, hoe betrouwbaar zijn maand- en seizoensverwachtingen eigenlijk? Wie moppert niet af en toe “Ze kunnen het weer nog geen dag vooruit voorspellen”? Weeronline legt uit hoe maand- en seizoensverwachtingen worden gemaakt en hoe betrouwbaar die zijn.

img

Weersverwachtingen voor maanden vooruit zijn in opmars. Dat heeft niet zozeer te maken met de honger naar publiciteit en clickbait, maar juist met het steeds beter worden van de weermodellen. De afgelopen jaren heeft de wetenschap flinke stappen gezet. We begrijpen de atmosfeer steeds beter en omdat computers steeds sneller worden kunnen we ook veel betere verwachtingen maken.
Zo was een weersverwachting eind jaren 90 tot ongeveer 5 dagen vooruit behoorlijk betrouwbaar; tegenwoordig kunnen we tot wel 10 dagen vooruit met redelijke zekerheid zeggen wat het weer wordt.

Hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe onbetrouwbaarder de verwachting wordt. We kunnen bijvoorbeeld niet zeggen of het over 30 dagen precies in de middag gaat regenen, of dat het juist flink zonnig is. De exacte details voor een paar weken of maanden vooruit zijn dus niet te geven, maar een trend voor de lange termijn is vaak al wel duidelijk. Bijvoorbeeld dat het over een paar weken natter en kouder lijkt te worden, of dat de zomer warmer en droger wordt dan normaal.

Op dit moment komt zo’n 60% van de maand- en seizoensverwachtingen uit. Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel. Deze score betekent dat een verwachting voor een paar maanden vooruit meer waarde heeft dan een verwachting die alleen kijkt naar wat er in het verleden gebeurde, de klimatologie of klimaatgemiddelden dus.

Opvallend is dat de maand- en seizoensverwachtingen voor de zomer en winter komen vaker uit dan die van de lente en herfst. In de lente bijvoorbeeld is de verwachting vaker onzeker vanwege de temperatuurverschillen tussen het hoge noorden en zuiden van Europa. Waar de wind in de lente vandaan komt, kan enorm veel uitmaken voor de temperatuur. Bij een noordenwind is het ronduit fris, terwijl het bij een oostenwind al gauw 10 graden warmer is. Datzelfde speelt in de herfst. De Noordpool wordt dan snel kouder, terwijl het in Zuid-Europa nog een tijd vrij warm blijft.

Voor meteorologen is het altijd spannend of een verwachting uitkomt. Elke verwachting die niet uitkomt is een mooi leermoment en daardoor worden de verwachtingen in de toekomst alleen maar beter.

Stockfoto's/ontwerp DeltaLimburg.nl

Wellicht interessant