img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-10-2020 12:10

Op zoek naar paddenstoelen in de Groote Peel - met gids

UPDATE - 16 oktober 2020 - Alle excursies en kinderactiviteiten tot en met 11 november 2020 zijn geannuleerd. Iedereen die in deze periode een excursie heeft geboekt, krijgt binnenkort het betaalde bedrag teruggestort.  

Ospel - 6 oktober 2020 - De herfst is begonnen en dat is de beste tijd om op zoek te gaan naar paddenstoelen. Nieuwsgierig naar welke soorten er in Nationaal Park De Groote Peel voorkomen? Wil je meer weten over de leefwijze van paddenstoelen? Ga dan op zondag 11 oktober samen met een Peelgids op ontdekking uit. Zin in? Reserveer dan snel een plekje en ga mee! Die dag geen tijd? Er zijn ook paddenstoelenexcursies op 12, 14, 16, 19, 21 en 23 oktober, telkens om 11 uur. 

Paddenstoelen, niet mysterieus, wel bijzonder

Het fenomeen ‘paddenstoel’ boeit de mens al sinds eeuwen. Paddenstoelen zijn vaak de inspiratie voor verhalen (sprookjes) en bijgeloof. Het echte verhaal over hun leefwijze is niet zo mysterieus maar wel heel bijzonder.  

Peelgidsen van Staatsbosbeheer begeleiden deze thematocht. Je ontdekt onder andere het verschil tussen plaatjes- en buisjeszwammen en hoe paddenstoelen zich voorplanten. Met behulp van spiegeltjes en zoekkaarten kun je zelf de verschillende soorten leren herkennen.
 
Ook in de winkel van het Buitencentrum kom je paddenstoelen tegen. Er zijn houten paddenstoelen in diverse soorten en maten. Leuk voor het aankleden van een sfeervolle herfsttafel! Daarnaast zijn er ook paddenstoelenboeken en zoekkaarten te koop.

Praktische informatie 

De Paddenstoelexcursies zijn geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.

Datum en tijden: zondag 11 oktober, om 11 uur en om 14 uur. Er zijn ook paddenstoelenexcursies in de Herfstvakantie op 12, 14, 16, 19, 21 en 23 oktober, telkens om 11 uur. 

Startlocatie: buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel

Kosten: € 6 voor volwassene en € 4 per kind, inclusief een spiegeltje voor de kinderen

Route: ongeveer 2 km lang en de activiteit duurt 1,5 - 2 uur. Reserveren via de webwinkel van Staatsbosbeheer is noodzakelijk.   

(Na)genieten bij het Buitencentrum

Voor of na afloop van een wandeling kan je nog heerlijk struinen door de winkel van Buitencentrum De Pelen. Hier vind je mooie souvenirs, interessante natuurboeken en smakelijke streekproducten. Bij de inpandige horeca de Peelkiosk en in de Peelboerderij (alleen op zondag) kan je genieten van een hapje en drankje. Rondom het buitencentrum is een speeltuin en picknickweide. De Pelen is elke dag geopend van 10 tot 17 uur.  

Foto's Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer
 



Wellicht interessant