img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-12-2020 14:50

Kerstboodschap burgemeester Schmalschläger van Leudal

Heythuysen - 17 december 2020 - Burgemeester Désirée Schmalschläger van de gemeente Leudal richt zich in een brief op de website van de gemeente Leudal tot alle inwoners met een persoonlijke Kerstboodschap:

img

"Beste inwoners van Leudal,

Het jaar 2020 loopt op zijn einde. Daarmee sluiten we een jaar af dat anders was dan andere. Sterker nog, in 2020 deed de term ‘het nieuwe normaal’ zijn intrede. Een nieuwe vorm van normaal waar niemand op zat te wachten. De aanleiding was een virus dat onze gezondheid bedreigt. Over corona en alle noodzakelijke maatregelen is dit jaar al heel veel gezegd, geschreven en geanalyseerd. Dat wil ik op deze plek zeker niet overdoen.

Wel wil ik u laten weten dat het mij als burgemeester – en dat geldt ongetwijfeld voor elk van u – veel aan gelegen is om zo snel mogelijk terug te gaan naar het oude normaal. Een situatie waarin we elkaar kunnen treffen in het café, samen verjaardagen, jubilea of overwinningen kunnen vieren, of elkaar aanmoedigen langs de lijn. Het zat er dit jaar voor een groot deel niet in. We weten dat het nodig was om verregaande maatregelen te treffen. Maar de impact ervan is groot.

Veel ondernemers zullen niet met weemoed terugdenken aan het jaar 2020, met name degenen die in de horeca werkzaam zijn. Alle financiële tegemoetkomingen en regelingen ten spijt, hebben velen van hen niet kunnen doen wat zij het allerliefste doen: ondernemen. En dan is er nog de zorg, waar medewerkers dagen en weken achter elkaar patiënten hebben verzorgd. Zij verdienen dan ook alle respect voor het harde en zware werk dat zij hebben verricht.

Maar corona treft ons allemaal. Sommigen zijn geconfronteerd met besmetting of het overlijden van dierbaren of bekenden. Maar voor iedereen geldt dat we beperkt zijn in onze sociale contacten. De anderhalve meter-samenleving – onderdeel van het nieuwe normaal – heeft impact. Zeker nu het langer duurt dan we allemaal verwacht hadden. We willen niet lange tijd werken vanuit thuis zonder direct contact met collega’s. Wij zijn niet gemaakt voor sociale isolatie, uit angst voor besmetting. Als mensen hebben wij behoefte aan contact met anderen om tot bloei te komen.

Binnen Limburg hebben we daarom het initiatief #Limburgverlicht in het leven geroepen. Als één van de initiatiefnemers vind ik dit een passende ontwikkeling. Niet alleen voor Leudal, maar voor de hele provincie. #Limburgverlicht laat honderden initiatieven zien die bijdragen aan het welzijn van de inwoners. Of het nu gaat om boodschappen doen voor de buren, wandelingen met ouderen of acties voor kinderen. We geven als Limburg het lichtende voorbeeld. Een mooie gedachte in deze donkere dagen voor kerst. Maar vooral een mooie gedachten om vast te houden als we in 2021 hopelijk terugkeren naar het oude normaal.

Ik wens u heel fijne feestdagen. Blijf gezond en zorg goed voor elkaar.

Désirée Schmalschläger, Burgemeester van Leudal

Foto Leon van Lier (2019)

Wellicht interessant