img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-6-2021 09:45

Gemeentemuseum Land van Thorn verder als geheel vernieuwd Museum Thorn

Thorn - 8 juni 2021 - Tijdens de periode dat het museum in Thorn vanwege de Corona-maatregelen gesloten was, hebben bestuur en medewerkers zeker niet stil gezeten. Niet alleen is de naam van het museum gewijzigd van 'Gemeentemuseum Het Land van Thorn' naar een kort en krachtig 'Museum Thorn', ook zijn de huisstijl en de website onder de naam www.museumthorn.com geheel vernieuwd. Sinds 5 juni is het museum weer geopend.

Lopende tentoonstelling

Vanwege de langdurige sluiting van het museum is besloten de vorig jaar zo succesvol van start gegane tentoonstelling met werk van de in Thorn wonende kunstenaar Angeles Nieto te verlengen tot 1 augustus 2021.

Nieuwe tentoonstelling

Op zondag 15 augustus vindt de opening plaats van de volgende tentoonstelling: 

'A ......die! - Leven en werk van kunstenaar Ad Maas 1930 - 2013'

Ad Maas woonde en creëerde zijn werk ruim 40 jaar in het Witte Stadje Thorn, dat hem eert met een overzichtstentoonstelling van zijn beeldende en geschreven werk, beginnend bij zijn academietijd tot aan zijn dood in 2013. In het oeuvre van Ad Maas is een aantal thema’s leidend: spelen met taal, (het verlies van) liefde en geloof, het menselijk lichaam, de dood. Vrouwen(lichamen) en de relatie tussen man en vrouw zijn een rode draad in zijn werk.

Als kunstenaar bleef Ad Maas, opgeleid aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, een outsider. Niet in te delen bij enige groep of stroming werkte hij consequent aan een zeer persoonlijk oeuvre. Hij maakte graag gebruik van eenvoudige, gevonden materialen zoals jute, kistjes, touw, drijfhout en glazen potten. Van elk voorwerp kon Ad wel een kunstwerk maken, zelfs van de gemummificeerde ratten die hij op de zolder van zijn zeer oude Thornse boerderij/atelier aantrof.

Waarom deze tentoonstelling A … die! heet? Ad Maas vatte zijn leven eens als volgt samen:

Als kleintje mens ben ik gedoopt tot Adrianus.
op de bewaarschool werd ik gekort tot Adriaan.
op de lagere school werd ik teruggebracht tot Adrie.
op de kunstschool heb ik mezelf weggeduwd tot kort en bondig Ad.
groot is nu mijn angst dat ik na mijn leven zal verworden
tot niet meer dan: A ……. die!

Museum Thorn hoopt dat de eigenzinnige Ad Maas dankzij deze tentoonstelling met zijn werk opnieuw de harten van een groot publiek mag beroeren en dat de naam Ad Maas juist niet in de vergetelheid raakt.

Museum Thorn

Neem eens een kijkje op de geheel vernieuwde website. Hier is alle informatie te vinden over de tentoonstellingen, de openingstijden en wat het museum nog meer heeft te bieden. 

Locatie: Wijngaard 14, Thorn

Foto's Leon van Lier/museum Thorn

080621/HvL

 


Tags
Wellicht interessant