img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-2-2019 14:30

De ‘Sjans van Naer’ wellicht in ere hersteld

Neer - Het Waterschap gaat de dijken in de regio Midden-Limburg verhogen met het oog op de toekomst. Dit vormt de aanleiding om de aanleg van de "Sjans van Naer" hierin te betrekken. De schans ligt in het gebied waar een dijkverhoging plaatsvindt. Voor de dijkversterking koopt het Waterschap de grond, die nodig is om de "Sjans van Naer" in te richten. Daarna wordt het perceel verkocht aan de gemeente Leudal die de grond overdraagt aan de Beheersstichting, gevormd door JongNederland, de Heemkundevereniging en Kindervakantiewerk. Wethouder Arno walraven: “Dit zijn mooie projecten, waar iedereen straks van kan genieten en zijn bijdrage kan leveren. Betrokkenheid van de verenigingen uit het dorp is belangrijk voor de instandhouding en het beheer van de Sjans.”  

img

De ‘Sjans van Naer’ wordt omkaderd met een zes meter brede gracht en knotwilgen, die worden verplaatst. Daarnaast wordt een wal van zes meter hoog aangelegd, die door grasvegetatie ook recreatief te gebruiken is. Op het terrein wordt een schaapskooi geplaatst met schapen die zorgen voor een natuurlijke uitstraling. 

De beheerstichting wordt opgericht door: JongNederland, de Heemkundevereniging en Kindervakantiewerk. Zij krijgen de Sjans van Naer in eigendom en zijn daarmee verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud.  De verenigingen worden in de gelegenheid gesteld om maximaal 12 keer per jaar een activiteit bij de Sjans te organiseren.

Met de uitbreiding van BASF in het Buggenumse Veld is er een ruimtelijke bijdrage gekoppeld in de vorm van een Gebiedsfonds. Vanuit dit Gebiedsfonds worden groen- en landschapsprojecten bekostigd die een kwaliteitsverbetering betekenen, zoals vastgelegd in de ‘Structuurvisie Buggenumse Veld’ van 2014. Een van de projecten, die hier een bijdrage aan levert is de ‘Sjans van Naer’.

Het College van de gemeente Leudal heeft ingestemd met het project de ‘Sjans van Naer’, maar het is aan de raad om hier 12 maart 2019 een definitief besluit in te nemen of het project wel of niet uitgevoerd gaat worden. Dit voor wat betreft de bekostiging van het project.

Wellicht interessant