img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-12-2021 12:00

Coöperatie Duurzaam Maasgouw - Leer je huis kennen en bespaar energie

Maasgouw - 4 december 2021 - Coöperatie Duurzaam Maasgouw roept bewoners op om juist nu het guur waait en koud is, na te gaan waar in hun huis energie weglekt. Je moet je huis eerst goed kennen om te weten waar je het best en het eerst energie kunt besparen. Daarna kun je pas zinvolle verbeteringen aanbrengen en dat in de juiste volgorde. Dan ook weet je wat je een installateur, aannemer of dakdekker moet vragen en dan ook weet je wat je gemakkelijk en voordelig zelf kunt doen. 

img

Alleen met kennis van je huis kun je ook een plan maken hoe je huis toekomstbestendig te maken en te verduurzamen.

Kieren, en wat je er nu aan doen kunt om energie te besparen

Nederlandse huizen zijn veelal zo lek als een mandje. Door winddruk en door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten duwt koude lucht de warme lucht naar buiten. De energie die daarmee verloren gaat moet “bijgevuld” worden om de comforttemperatuur op peil te houden. 

Op de website van Coöperatie Duurzaam Maasgouw is veel informatie over kieren en kierafdichting te vinden.

Ventileren en luchten, nu het kouder wordt en energie duurder is

Goed ventileren van woningen en gebouwen is belangrijk vanuit oogpunten van comfort én gezondheid. De Te hoge concentraties aan CO2 (uitgeademde lucht, verbrandingsproducten van koken op gas en kaarsen!), vluchtige stoffen en aerosolen zijn ongezond. Een te hoge CO2-concentratie veroorzaakt hoofdpijn, verminderde concentratie, verminderd leervermogen, verminderde energie, vermoeidheid en irritatie van slijmvliezen.

Daarom moeten we goed ventileren, maar ook weer niet meer dan nodig is, om niet met een hoge energierekening te worden geconfronteerd.

Op de website van Coöperatie Duurzaam Maasgouw is veel informatie over ventileren te vinden.

Temperatuur verwarmingswater, ketelwatertemperatuur, radiatoren

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC (of nog lager). Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Draai de keteltemperatuur van je HR-gasketel naar 60 graden. Is je woning al voorzien van dubbel glas, spouwmuurisolatie en/of dakisolatie? Probeer dan eens of je het met de aanwezige radiatoren en/of vloerverwarming toch comfortabel warm krijgt met een lagere keteltemperatuur. 

Kijk op de website zetmop60.nl . Alle fabrikanten van de in Nederland verkochte HR-verwarmingsketels staan erachter en steunen deze maatregel.

Stroomverbruik apparaten in kaart brengen

Breng het stroomverbruik in kaart. Daarmee leer je welke apparatuur (op week-, maand- of jaarbasis) je stroomrekening omhoog jaagt. Kijk op deze webpagina van Coöperatie Duurzaam Maasgouw. Hier kun je ook een voorbeeld formulier inzien en downloaden, een blanco formulier downloaden, en als je een beetje met een spreadsheet kunt omgaan kun je er een Excel blad downloaden, die je een deel van de berekeningen uit handen neemt.

Nieuwsbrieven

Coöperatie Duurzaam Maasgouw verstuurt regelmatig nieuwsbrieven. De nieuwsbrief waarin bovenstaande informatie (maar dan nog veel uitgebreider) staat, is hier te downloaden. Je vindt hier ook alle overige nieuwsbrieven.

Dit artikel is tot standgekomen in samenwerking met Coöperatie Duurzaam Maasgouw.

041221/HvL

 
 

Wellicht interessant