img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-9-2022 11:30

Linda - Gamen, aanpakken of stimuleren?

Panningen - 22 september 2022 - De herfstvakantie staat alweer bijna voor de deur. Terwijl de regen tegen het raam plenst zit jouw kind lekker warm binnen... de hele dag te gamen! Menig opvoeder komt in de verleiding om gefrustreerd de strijd aan te gaan met de jongere. Echter, als je je bedenkt dat gamen voor veel jongeren te vergelijken is met dat wat voor voorgaande generaties film (de bioscoop) of muziek (theater of concerten) was, vraag je je misschien af of gamen wel zo slecht is...

Er bestaat een verouderd negatief beeld van gamende jongeren, waardoor de kloof tussen opvoeder(s) en jongeren steeds groter lijkt te worden.

Gamen kan echter ook een positief effect hebben op het sociale welzijn van onze jongeren omdat gamen een actieve rol speelt in de hedendaagse jongerencultuur. Het beeld van onhygiënische eenzame jongeren die zichzelf opgesloten hebben in een donkere kamer is (in de meeste gevallen) achterhaald.

Veel opvoeders denken dat de tijdsduur van het gamen een indicatie geeft of het gamegedrag negatief of positief is. Deze conclusie is echter niet zo eenvoudig te trekken. 

Als opvoeder zijn er andere signalen die een indicatie zijn of het gamegedrag gezond of ongezond is. Ongezond gamegedrag vertaalt zich onder andere in signalen als verminderde schoolprestaties, somberheid, angst, agitatie, agressiviteit of bijvoorbeeld sociale isolatie.

Pik jij dergelijke signalen op?

Ga dan een open en niet veroordelend gesprek aan met de gamer. Maak duidelijke afspraken met elkaar over onder andere een gezonde tijdsduur (hoe lang), hoe vaak, welke tijdstippen en welke games wel of niet mogen. 

Andre Parren (1974), is HBO pedagoog en ervaringsdeskundige op het gebied van gamen. Hij schreef het boek 'Grip op Gamen!' en heeft nu de gloednieuwe 'Grip op Gamen Cards' ontwikkeld. Een methode om samen op een veilige en niet veroordelende wijze, het gesprek met elkaar te voeren over gamen!

De gamer kan via de kaarten, op een visuele manier met zijn of haar opvoeder bespreken:

  • Welke soort games worden er gespeeld?
  • Hoe worden deze games gespeeld?
  • Welke vaardigheden en interesses heeft de gamer?
  • Waarom wordt er gegamed (inzicht in de functie van het gamen)
  • En is er misschien spraken van een disbalans of problematisch gamegedrag?

Door het gebruiken van deze kaarten krijgen de gamer en de opvoeder inzicht in het gamen. Ideaal voor professionals in de jeugdzorg en of onderwijs, maar ook voor jongerenwerkers, consulenten bij gemeenten en mensen van de GGZ.

Heb jij interesse in de methode van Andre?

Voor het boek 'Grip op Gamen' (ISBN: 9789491920783), ga naar:
Grip op gamen, over gamen en opvoeden (pedagogiek, opvoeden, gamen), André Parren |... | bol.com

Voor meer informatie en bestellen van de 'Grip op Gamen Cards', stuur een e-mail naar info@gripopgamen.nl 

Linda

Linda Gielen heeft sinds juni 2020 haar eigen column bij DeltaLimburg.nl. Neem ook eens een kijkje op haar website Bullseye Publishing

Foto BullsEye Publishing
080922/HvL

 

Wellicht interessant