img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-10-2022 15:01

Linda - Geloven is zien

Panningen - 20 oktober 2022 - Joanna weet als geen ander hoe het is om vernederd te worden. Om klein en onderdanig gemaakt te worden, en te worden behandeld als oud vuil. Wat doe je als mens, als je de duistere keerzijde van de medaille kent? Ga je uit wraak een ander hetzelfde aandoen of ga je je afzetten tegen dat wat je zelf ooit is overkomen?

Het licht schijnt in de duisternis, de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen. Johannes 1 : 5

Joanna wordt op school gepest en als kind door een familielid misbruikt.

Haar moeder is ziekelijk door jeugdtrauma's, waardoor ze zelf al op jonge leeftijd de ouderrol overneemt. Als haar vriend Math op 18-jarige leeftijd plotseling komt te overlijden door een vliegtuig ongeluk knapt er iets in haar, ze probeert een einde aan haar ongelukkige leven te maken, tevergeefs. Vanaf dat moment raakt Joanna van het pad...

Op 16-jarige leeftijd blijkt Joanna zwanger waardoor ze het ouderlijk huis uit wordt gezet. Ze neemt intrek bij haar aanstaande schoonfamilie, die haar als een 'waardeloze meid' bestempelen, een vrijbrief voor de lichamelijke mishandelingen door haar aanstaande man.

Na de geboorte van haar dochter is ze zwak, ze weegt nog maar 42 kilo, zowel moeder als dochter blijken ondervoed. Na jarenlange mishandelingen lukt het Joanne te ontsnappen, ze zwerft over straat, slaapt in bushokjes en eet uit vuilnisbakken.

Als er een auto stopt om haar kost, inwoning en een loon aan te bieden, besluit ze in te stappen... ze komt terecht in een bordeel. 

In alle jaren dat Joanna daar zit is ze blijven hopen en bidden.

'Als er een God is, dan zal Hij me helpen,' was de gedachte die haar al die tijd staande hield. 

'Heb u naasten lief. Alles wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook de ander niet.'
Matth. 7:12

Als ze een man ontmoet die haar uitnodigt om op bedevaart te gaan, ontdekt ze haar spirituele kant en haar kracht. Ze maakt een drastische ommekeer in haar leven. Ze besluit voor zichzelf op te komen en haar leven in eigen hand te nemen.

Maar daar blijft het niet bij. Ze doet er alles aan om ook anderen te helpen. Zo richt ze een stichting op, een nachtopvang voor daklozen, en zal ze een van de oprichtsters worden van de Voedselbank in haar stad.

'Geloven is zien' is een biografie (Joanna is pseudoniem) die laat zien dat elk leven een ommekeer kan maken, hoe moeilijk dat ook is of lijkt. Het is een uitnodiging aan eenieder om in je kracht te gaan staan en te zorgen voor jezelf en je naasten.

Geloven is Zien, Joanna | 9789491920219 | Boeken | bol.com 

Ik wens je compassievolle dagen toe.

Linda

Linda Gielen heeft sinds juni 2020 haar eigen column bij DeltaLimburg.nl. Neem ook eens een kijkje op haar website Bullseye Publishing

Foto BullsEye Publishing
201022/HvL

Wellicht interessant