img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-10-2022 18:11

Linda - Bekeken door de ogen van een hooggevoelig iemand

Panningen - 6 oktober 2022 - Onze mentale gezondheid, onze gevoelens en onze emoties, mogen steeds vaker worden gehoord. Daar waar de een op dit moment zich wat triestig voelt en een 'herfst-blues' ervaart door o.a. afname van serotonine, daar ervaart de ander 'herfst-zen', ofwel een periode van opladen, ont prikkelen van de (drukke) zomerdagen en een periode om tot jezelf te komen. Wat je voelt, wanneer je het voelt en in welke mate je het voelt is natuurlijk voor iedereen anders...

Hooggevoelige mensen ervaren dagdagelijkse prikkels, gevoelens en emoties sterker dan gemiddeld. De spreekwoordelijke 'filter' ontbreekt, waardoor alles 'harder' binnen kan komen. Van fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes tot aan harde stemgeluiden of te drukke ruimtes. Geen wonder natuurlijk dat veel hooggevoelige mensen, en hun naasten, deze gevoeligheid als negatief willen bestempelen.

In 1996 introduceerde de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron de term HSP, highly sensitive person, in de psychologie. Zij kaderde het gedrag van HSP'ers niet zoals zovelen als geremd, verlegen, bedeesd of afwijkend, maar als een natuurlijk gevolg van een aangeboren hooggevoeligheid die positief te waarderen is.

Zo zijn HSP'ers over het algemeen goede luisteraars, ze zijn gewetensvol, zorgzaam, opmerkzaam, zorgvuldig en veerkrachtig.

Ook evolutionair blijkt dat hooggevoeligen nodig zijn om onze overlevingskansen te vergroten. In de evolutionaire psychologie is namelijk gebleken dat hooggevoelige kuddedieren sneller gevaar signaleren waardoor ze de groep kunnen alarmeren en beschermen. (bron: Hoogsensitief persoon - Wikipedia)

De Vlaamse Martine Lambrechts kreeg van haar huisarts telkens te horen dat haar vreemde kwaaltjes en allergieën tussen de oren zouden zitten. Martine was altijd al een meer gevoelig persoon geweest dan gemiddeld, maar van hooggevoeligheid wist ze niets af. Toen ze 20 jaar lang steeds meer intoleranties begon te ontwikkelen, kwam ze in contact met het begrip hooggevoeligheid en leerde ze dat HSP'ers meer tijd nodig hebben om dingen te verwerken, een plaatsje te geven en weer los te laten.

In haar boek 'Bekeken door de ogen van een hoog gevoelig iemand' wordt kort het levensverhaal van Martine verteld en hoe ze in aanraking kwam met haar hooggevoeligheid. Daarna deelt Martine wat haar geholpen heeft, zoals onder andere ademhalingsoefeningen en reflexologie (voetreflextherapie). Ze vertelt wat het is en wat het kan doen. Tevens omschrijft ze hoe onverwerkte emoties een uitwerking kunnen hebben op elk orgaan, waarna ze afsluit met enkele medicinale voedingsreceptjes. 

Bekeken door de ogen van een hoog gevoelig iemand, Martine Lambrechts | 9789491920011... | bol.com

Ik wens je een uitgebalanceerd najaar toe.

Linda

Linda Gielen heeft sinds juni 2020 haar eigen column bij DeltaLimburg.nl. Neem ook eens een kijkje op haar website Bullseye Publishing

Foto BullsEye Publishing
061022/HvL

 

Wellicht interessant