img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-2-2021 17:26

Juweeltje van de week #50 - Schouwsmolen tussen Ittervoort en Neeritter

Ittervoort/Neeritter - 21 februari 2021 - Ons 50e 'juweeltje van de week' is de Schouwsmolen, gelegen halverwege de dorpskernen van Neeritter en Ittervoort, tegen de Belgische grens, aan de Itterbeek in de gemeente Leudal. De naam Schouwsmolen zou afkomstig zijn van de oude benaming voor schoep. Het waterrad werd namelijk vroeger ook schoufelrad genoemd. De naam zou ook afkomstig kunnen zijn van de pachter van de molen in 1561, namelijk Peter Schoufs.

img

De huidige molen is vermoedelijk rond 1630 gebouwd alhoewel er aanwijzingen zijn dat er reeds veel eerder sprake was van een watermolen op deze plaats. In 1902 werd een nieuw waterrad geplaatst. Het rad kreeg een ijzeren as voorzien van een naaf waarop houten spaken werden bevestigd. In 1928 werd een elektromotor als hulpkracht geplaatst, die tot eind jaren vijftig werd gebruikt.

De laatste molenaar was Jan Corbey, die het complex in 1963 aan de toenmalige gemeente Hunsel verkocht. In 1966 werd het complex verkocht aan Pierre Janssen die in de magazijnen een professionele pottenbakkerij begon.

Nadat het pand meerdere malen van eigenaar wisselde, is het in 2000 aangekocht door het echtpaar Van der Stappen-Moors. Zij waren op zoek naar een woning met historie in Midden-Limburg. Dat vonden zij in dit molencomplex. Zij maakten plannen voor het behoud van de molen, malen en opwekken van energie.

De Schouwsmolen is de tweede molen in Leudal die groene stroom opwekt, na de St.Elisabethmolen in Haelen die is verbouwd tot waterkrachtcentrale.

Over de wekelijkse juweeltjes van DeltaLimburg.nl

Sinds februari 2020 plaatst DeltaLimburg.nl elk weekend als kopfoto op haar FB-pagina het juweeltje van de week. Een bijzondere plek, situatie of object in onze eigen regio, aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. Vanaf medio januari 2021 plaatsen we onze juweeltjes ook op de website. 

bron Molenwereld.nl / foto Leon van Lier

Wellicht interessant