img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-3-2021 18:42

Brigitte - winter in Leudal en Maasgouw

Grathem - 27 maart 2021 - Komende nacht gaat de zomertijd in, hét teken dat het nu toch echt lente wordt. Ook al is het af en toe nog behoorlijk koud. Ik hou van de winter, een échte winter. Goed koud, flinke vorst en als het even kan een flink pak sneeuw. Zonnetje erbij, wat wil je nou nog meer. Ik heb dan ook volop genoten van het winterse weer enkele maanden geleden. 

Winter 2021 - De vorstperiode breekt aan en overal verschijnt rijp. Dat nodigt meteen uit erop uit te trekken. Rondje over de heide bij het bakhuisje in Heythuysen, nog wat flarden mist en prachtige kleine ijskristallen. Hopelijk komt er nog meer.  

En jawel hoor. Matige tot strenge vorst én sneeuw. De vogels trekken zich er niet zo heel veel van aan, helemaal niet bij de Lange Vlieter, waar het water niet bevriest en veel watervogels, zoals de krooneenden, een goed plekje weten te vinden. De waterdruppels die door de continue deining achterblijven op de vegetatie bevriezen echter wel. Natuurlijke kerstversiering, wat een mooie ijspegels. De kleine knoppen mooi omkapseld en dus geïsoleerd en zullen het op deze manier waarschijnlijk wel gaan redden.

De beek bij Grathem vriest gelukkig ook niet helemaal dicht, zodat de meerkoeten en zwanen hier nog prima kunnen blijven. Zelf zorgen ze er wel voor dat er een mooie doorgang vrij blijft, zodat ze naar planten kunnen zoeken.

En de mens? Bij de Heelderpeel lag inmiddels een flinke laag ijs, dus er kon geschaatst worden. Zo te zien zijn er meer mensen die van een echte winter met zon houden!

Ik heb er in elk geval van genoten!

Over enkele maanden weer een nieuw natuurfilmpje uit onze regio. Tot dan! Brigitte

Kopfoto Maurice Smeets (juffer), foto en film Brigitte Gijsman

Wellicht interessant