img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-1-2023 13:13

Brigitte - meneer en mevrouw boomklever

Grathem - 1 januari 2023 - Als je voor het eerst een boomklever ziet, herken je hem misschien niet meteen, maar daarna herken je hem uit duizenden. Een mooi slank vogeltje met een fraai blauw oranje gekleurd verenpak, dat druk en luidruchtig op en neer rent tegen boomstammen en een echte vakman blijkt te zijn.

Zo ook dit echtpaartje dat in het voorjaar ijverig aan de slag ging met hun nestje. Vaak kiezen ze een gat in een boom uit, waarvan ze de opening dichtmetselen tot deze net zo klein is, dat ze er nog net doorheen kunnen.

Langs de Uffelsebeek vlogen deze twee af en aan met bolletjes modder die ze uit de oever pikten. Met hun lange tenen klemden ze zich vast aan de boomschors en als echte acrobaten tikten ze met hun snaveltjes de modder in de juiste vorm en op de juiste plaats. Viel er een kloddertje naar beneden, dan waren ze supersnel om het op tijd weer op te vangen.

Ik heb hier uren met verwondering naar gekeken en zag de vogeltjes elkaar continu afwisselen, echt teamwork dus. Dat het niet altijd goed gaat bleek echter een week later toen ik weer een kijkje ging nemen. De hele opening was opengemaakt en geen vogel meer te bekennen. Waarschijnlijk hebben spechten of spreeuwen de boom opgeëist en het nest vernietigd, hoewel ik op dat moment geen enkele spreeuw of specht heb gezien.

Ontzettend jammer, niet alleen van het werk, maar ook dat er geen broedsel kwam, want dat had ik ook graag willen volgen. Hopelijk komend voorjaar een nieuwe poging.

Over enkele maanden weer een nieuw natuurfilmpje uit onze regio. Tot dan! Brigitte

Brigitte Gijsman uit Grathem deelt sinds juli 2020 enkele malen per jaar haar natuurfilmpjes met jullie via DeltaLimburg.nl, inclusief haar persoonlijke verhaal achter elk filmpje.

Kopfoto Maurice Smeets (juffer)/ foto en film Brigitte Gijsman
010123/HvL

Wellicht interessant