img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-6-2021 17:55

Robin - Het verschil tussen een diëtist en een orthomoleculair therapeut

Roggel - 28 juni 2021 - Orthomoleculair is een term die niet direct een belletje laat rinkelen. Het wordt niet dagelijks gebruikt en heeft naar mijn idee ook een wat stoffig imago.... en dat is natuurlijk geen lekkere binnenkomer! Maar wanneer je je gaat verdiepen in de term ontdek je de mooie boodschap die het met zich meedraagt. ‘Orthos’ betekent namelijk ‘goed’ of ‘juist’  en moleculair ‘samenstel van moleculen’. De juiste samenstelling van moleculen die nodig is om een lichaam in balans te houden. 

img

Dat maakt het al wat tastbaarder hè?!

Een orthomoleculair therapeut richt zich dus op het in balans brengen van een lichaam tot op celniveau. Het gaat daarbij uit van het zelf-genezende vermogen van lichaam en geest en probeert hiermee de gezondheid te behouden en optimaliseren. De insteek kan daarbij voeding, zijn maar ook andere therapieën zoals voetreflex, coaching, darmtherapie en nog veel meer.

Gestreefd wordt naar een optimale hoeveelheid van vitamines, mineralen, vetzuren en andere belangrijke bouwstoffen die ervoor zorgen dat je gezond wordt en blijft en dat alle lichaamsprocessen zo goed mogelijk kunnen verlopen. Is dit namelijk niet zo, dan spreek je van een disbalans en ontstaan zo klachten en op de lange termijn aandoeningen en ziektes.

Misschien heb jij na deze uitleg ook al door dat het geen stoffige maar een medische benadering en term is die veel dieper gaat dan je in eerste instantie misschien dacht.

Het verschil tussen orthomoleculair geneeskunde en een 'reguliere' diëtist

Na bovenstaande omschrijving heb je misschien al een klein beetje door wat het verschil is tussen een orthomoleculair voedingsdeskundige en een diëtist.

Een diëtist richt zich namelijk voornamelijk op gewichtsbeheersing. Het werken naar een bepaald streefgewicht of BMI om bijvoorbeeld het risico op diabetes of hart- en vaataandoeningen te voorkomen of te helpen bij een juist dieet wat aansluit bij de klacht van de cliënt, bijvoorbeeld te hoog cholesterol of bloeddruk of diabets.

Een orthomoleculair voedingsdeskundige focust zicht op het in balans brengen en optimaliseren van alle lichaamsprocessen binnen lichaam en geest. Een bredere benadering waarbij ook je slaappatroon, mate van beweging, stress en ontspanning, darmgezondheid en allerlei andere factoren onder de loep worden genomen, omdat dit als één samenwerkend systeem wordt gezien.

Waar een diëtist de mate van gezondheid vaak zal bepalen aan de hand van het BMI zal een orthomoleculair therapeut volledig inzoomen op de leefstijl en de kwaliteit van het voedingspatroon in de zin van krijgt men alle voeding- en bouwstoffen voldoende binnen om het lichaam draaiende te houden en wordt daarmee de gezondheid op lange termijn gewaarborgd?!

Volgende keer ga ik uitleggen hoe een orthomoleculair therapeut te werk gaat.

Ben je nieuwsgierig naar meer informatie of wil je mij wat vragen?

Stuur mij gerust een e-mail via robin@van-natura.nl en/of neem eens een kijkje op mijn website.

Met gezonde groet, Robin

Helian van Lier, Hoofdredacteur DeltaLimburg.nl: "We bieden inspirerende mensen graag een platform om hun passie met anderen te delen. Robin Seuren is een van deze inspirerende mensen. Alweer een jaar lang deelt zij elke twee weken haar passie met jullie en wat ons betreft blijft ze dat nog heel lang doen! Heb jij ook een passie die je graag wilt delen, neem dan gerust eens contact met ons op via info@deltalimburg.nl"

280621/HvL

Wellicht interessant