img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-8-2021 12:03

Robin - Zo eet je gezond met kinderen: 5 tips!

Roggel - 9 augustus 2021 - Hoe krijg je jouw kinderen zover dat ze gezond eten? Het is het grootste struikelblok van een doorsnee moeder. We weten namelijk allemaal dat het goed is om groenten te eten, maar hoe krijg je het voor elkaar dat dit gegeten wordt zonder dat de champignons en paprika uit de macaroni worden gevist? En zonder strijd aan tafel? Zo eet je gezond met kinderen: 5 tips!

1.   Ga kinderen niet dwingen om gezond te eten, nodig ze uit en lok ze

Al klinkt het misschien wat onnozel voor je, projecteer nooit je eigen verwachting op je partner kind(eren)! We weten het vaak wel, maar willen het te graag anders zien en dan gaat het mis. Je krijgt enorme weerstand. Vraag jezelf af hoe je wilt dat jouw kind(eren) later op hun jeugd terugkijken? Als een tijd waarin een gezonde keuze de enige optie was? Of een tijd waarin ze uitgenodigd werden om gezond te eten? En bovendien kan deze verwachting ook tussen jou en je partner in komen te staan, wat onnodige spanning met zich mee brengt.

2.   Ga stapsgewijs gezonder koken!

Vaak hebben we een helder moment als we besluiten dat we gezonder willen eten, maar het gevaar hiervan is ook dat we binnen 1 maand alles anders willen doen en dan geen ruimte hebben voor de sociale ontwikkeling die daarbij hoort. Om een gezonde leefstijl te creëren moet je gewoontes doorbreken, soms wel jarenlange gedragspatronen en daarvoor zijn tijd en geduld de lastigste en tegelijkertijd de belangrijkste ingrediënten. Ook hierbij zal je weerstand tegenkomen.

Zorg dat je voorbereid bent op die weerstand door elke keer weer kleine stapjes te maken. Begin met de switch van half-om-half gehakt naar kip- of rundergehakt en halveer de hoeveelheid. Voeg meer groenten toe en pureer ze desnoods. Of gebruik in plaats van een wereldgerecht uit een pak eens verse kruiden, specerijen en producten. Begin desnoods met voorgesneden groenten uit de supermarkt of een verspakket. Er zijn tegenwoordig mogelijkheden genoeg! Niet proberen is geen optie meer.

3.   Maak gezond eten aantrekkelijk!

Vooral jonge kinderen zijn nog een onbeschreven blad. Dat betekent dat je qua smaak en combinaties van maaltijden nog heel veel kunt aanleren. Profiteer daarvan en speel vooral in op de beleving en fantasie die kinderen hebben!
Zorg dat als ze uit school komen een gezonde keuze klaar staat: een leuk schaaltje met allerlei soorten gesneden fruit of stukjes banaan met wat pindakaas erop en een klein beetje pure chocolade, snackgroenten met een lekker dipje op een kleurrijk bord. De vorm en presentatie doen het hem! Of doe eens wat gepureerde spinazie door het pannenkoekenbeslag en geef het gerecht een spannende naam!

4.   Heb een open houding en straal positiviteit uit!

Zoals je wellicht weet trekt positieve energie ook positieve reacties aan. Kinderen hebben vaak de voelsprieten recht op het hoofd en zullen je daarin altijd een spiegel voorzetten. Zit jij zelf met tegenzin te eten of te koken? Dan breng je dat over op je kind(eren). Zitten jij en je partner niet op 1 lijn? Dat voelen de kinderen. Zorg er daarom altijd voor, ook al ben jij zelf of je partner geen groente fan dat je in ieder geval zelf ook probeert om iets te proeven wat je minder lekker vindt. Al zijn het 5 spruitjes. En zorg voor variatie! Niet altijd alleen maar broccoli of bloemkool, maar varieer in verschillende texturen van groenten: frisse salade, groenten gesneden in frietvorm, broccoli/bloemkool.

5.   Zorg voor een goede planning en maak het jezelf makkelijk! 

Ik snap dat bovenstaande punten je misschien juist meer druk laten ervaren in de zin van ergens tijd en energie vandaan gaan halen die je niet hebt, of niet denkt te hebben... Maar realiseer je dat je niet alles gelijk hoeft toe te passen en dat het vooral een kwestie is van vooruitdenken en er een routine van maken op vaste momenten.

Niet pas als je thuiskomt van een lange werkdag verzinnen wat je gaat koken, maar dit op zondag al plannen voor maandag, dinsdag en woensdag en op woensdag weer voor de rest van de week. Koppel het boodschappen doen ook aan die planning en zorg dat je een aantal basismaaltijden achter de hand hebt waar je altijd op kan terugvallen. Zorg ook dat je de ingrediënten daarvoor ten alle tijden in huis hebt.

Maak hierin keuzes die passen bij je agenda! Bij weinig tijd kies je bijvoorbeeld voor voorgesneden groenten die je wokt met een stukje kipfilet en bij meer tijd kies je ervoor om je groenten vers te snijden en een uitgebreidere maaltijd te bereiden. Of je zorgt dat je die overdag of in de avond al gesneden hebt. Maak een keuze die bij je past en pas dit consequent toe.

Regelmaat en routine in je gewoontes én in je maaltijdkeuzes dat zorgt voor langdurig succes!
 
Meer weten? Lees ook eens 'Hoe krijg je kind(eren) en partner aan de groenten?' op de website van Van Natura Gezond. 

Met gezonde groet, Robin

Foto Robin Seuren
090821/HvL

Wellicht interessant