img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

2-4-2022 12:00

Op zoek naar het verhaal van Maasgouw - kernen en kerken

Maasgouw - 2 april 2022 - De gemeente Maasgouw is op zoek naar het verhaal van Maasgouw. En daarvoor heeft zij uw hulp nodig! Het verhaal van Maasgouw bestaat uit een verzameling van belangrijke historische onderwerpen, personen, gebeurtenissen, objecten en archeologische vondsten. Samen vormen zij een canon van de geschiedenis van gemeente Maasgouw. Deze keer het vijfde mogelijke canonvenster: kernen en kerken. Wat is uw mening hierover? Laat het de gemeente weten!

img

Presentatie mogelijke canonvensters

Er worden elke week mogelijke canonvensters gepubliceerd. De gemeente Maasgouw hoort graag wat u van deze vensters vindt. Bent u het ermee eens of oneens als deze onderdeel worden van het verhaal van Maasgouw? Heeft u nog aanvullingen? Of heeft u andere ideeën over wat er in het verhaal van Maasgouw terecht moet komen? Laat het weten en stuur een e-mail naar erfgoed@gemeentemaasgouw.nl

Kernen en kerken

Alle kernen van Maasgouw hebben een geschiedenis die ver teruggaat in de tijd. Voor zover nu bekend zijn ze allemaal ontstaan tussen de jaren 1.000 en 1.250 (Wessem is zelfs nog ouder). Die periode staat bekend als de tijd van de grote ontginningen. Een groeiende bevolking zorgde toen voor het ontstaan van nieuwe dorpen en het in cultuur brengen van grote lappen onbebouwde grond.

Ook de parochies zijn in die tijd ontstaan, evenals de patronages van de kerken: Sint-Martinus in Beegden en Linne, Sint-Stephanus in Heel en Stevensweert, Sint-Gertudis in Maasbracht, Sint-Michaël in Thorn en Sint-Medardus in Wessem. In een aantal gevallen werden deze beschermheiligen ook de beschermheiligen van de plaatselijke schutterijen.

Sinds 1 januari 2007 zijn de 8 kernen verenigd in gemeente Maasgouw.

Foto's Leon van Lier|DeltaLimburg.nl (Sint-Medarduskerk Wessem)
020422/HvL

Wellicht interessant