img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-4-2022 11:50

Op zoek naar het verhaal van Maasgouw - Maasgouw in beeld

Maasgouw - 27 april 2022 - De gemeente Maasgouw is op zoek naar het verhaal van Maasgouw. En daarvoor heeft zij uw hulp nodig! Het verhaal van Maasgouw bestaat uit een verzameling van belangrijke historische onderwerpen, personen, gebeurtenissen, objecten en archeologische vondsten. Samen vormen zij een canon van de geschiedenis van gemeente Maasgouw. Deze keer het 11e mogelijke canonvenster: Maasgouw in beeld. Wat is uw mening hierover? Laat het de gemeente weten!

img

Presentatie mogelijke canonvensters

Er worden elke week mogelijke canonvensters gepubliceerd. De gemeente Maasgouw hoort graag wat u van deze vensters vindt. Bent u het ermee eens of oneens als deze onderdeel worden van het verhaal van Maasgouw? Heeft u nog aanvullingen? Of heeft u andere ideeën over wat er in het verhaal van Maasgouw terecht moet komen? Laat het weten en stuur een e-mail naar erfgoed@gemeentemaasgouw.nl.

Maasgouw in beeld

De mensen, monumenten en gebouwen en het landschap van Maasgouw zijn de afgelopen eeuwen op talloze wijzen vastgelegd: op schilderijen, kaarten, tekeningen, foto’s en video. 

Zo heeft het Streekmuseum Stevensweert en Ohé en Laak bijvoorbeeld een prachtige collectie aan historische kaarten van het eiland van de Maas en de vesting Stevensweert. Museum Thorn en de Thornse abdijkerk hebben diverse schilderijen en tekeningen van het historische Thorn en stiftdames in hun collectie. Het Maas Binnenvaart Museum beschikt over een mooie collectie oude scheepsmodellen.

Beelden van Maasgouws bekendste kunstenaar – Jan van Steffeswert – staan in diverse kerken en musea in Limburg (en daarbuiten).

Maar hij is zeker niet de enige: gemeente Maasgouw heeft heel wat goede kunstenaars voortgebracht. Denk aan: Frans van den Berg, Ad Maas en Harrie van de Boel. En trok ook beroemde kunstenaars aan die er enige tijd verbleven hebben zoals Piet Wiegman en Karel Appel.

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl/inzetfoto gemeente Maasgouw
290422/HvL

Wellicht interessant