img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-1-2024 16:34

Wandeltip - Vrijheidswandeling Brachterstatie in Maasbracht

Maasbracht/Linne - 24 januari 2024 - Op zaterdag 27 januari organiseert Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden de vrijheidswandeling in het buurtschap Maasbracht-Station. 79 jaar geleden woedde in en rond Maasbrachts Station een veldslag tussen Engelsen en Duitsers: Operatie 'Blackcock'. Het open veld tussen Linne en Brachterbeek vormde het decor van een ongekende tankslag in januari 1945. Deelname is gratis. 

img

Operatie 'Blackcock'

Nadat het starre front in Zuid-Limburg ten noorden van Sittard was doorbroken, kwam het tot hevige gevechten bij Sint Joost en Maasbracht-Station. Het Engelse leger liep vanuit Maasbracht in de richting van de Rijksweg. Maasbracht en Brachterbeek waren enige tijd tevoren geëvacueerd naar een gebied ten oosten van deze weg.

De Duitsers hadden positie ingenomen in Maasbracht-Station en achter stellingen langs de Vlootbeek van zuivelfabriek De Driesprong tot aan villa Janssen in de Linnerweerd. Vanuit die langgerekte stellingen bestookten de Duitsers de Engelsen met mortieren en geweervuur in het veld tussen Brachterbeek en Linne. In paniek zochten de manschappen uit Groot Brittannië dekking in  enkele huizen en in een paar ingekuilde verhogingen. De Engelsen waren in een hinderlaag gevallen en vervolgens geheel van de hoofdmacht afgesneden.

Uit Brachterbeek ratelden Engelse tanks richting Vlootbeek en konden, ondanks tegenvuur van de Duitsers, hun posities innemen. Alle gebouwen, waarin zich Duitsers verschanst hadden, kwamen onder vuur te liggen van de Engelse soldaten. Er ontbrandde een bloedige tankslag bij de Vlootbeek. Commando ’s uit het Verenigd Koninkrijk namen het voortouw om de Duitse parachutisten te bestrijden. De Linnermolen werd door de Duitsers gebruikt als waarnemingspost. Een Engelse tank kreeg de opdracht de molen onder schot te nemen.

Hospik Eric Harden sneuvelde in het Linnerveld, toen hij probeerde gewonde strijdmakkers van het slagveld te halen. Op de hoek Rijksweg- Stationsweg zaten vluchtelingen in de kelder van ‘vesting’ Beckers. Boven hun hoofden vochten Engelsen en Duitsers, vaak man tegen man, hun strijd uit. Tijdens deze vijandelijkheden sneuvelden zeven Engelsen en een onbekend aantal Duitsers.

Aan de hand van foto’s uit de Tweede Wereldoorlog en de omgeving van Maasbracht-Station laten gidsen van de heemkundevereniging tijdens de wandeling zien wat zich hier heeft afgespeeld in de oorlogsdagen van 23 en 24 januari 1945. Op 24 januari werden Maasbracht en Brachterbeek uiteindelijk bevrijd.

Praktische informatie

wanneer - zaterdag 27 januari 2024, aanvang 14.00 uur

waar - startlocatie is cafe De Statie, Rijksweg 2, Maasbracht

deelname - gratis

aanmelden - dat kan bij Wim Vossen, telefonisch via 0475-462549 of per e-mail via wim.vossen@home.nl

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto: Pixabay-Hans
240124/HvL

Wellicht interessant