img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-4-2021 12:36

Maasgouw maakt werk van biodiversiteit - Doe ook mee!

Maasgouw - 15 april 2021 - De afgelopen jaren is er wereldwijd een sterke afname te zien van de hoeveelheid dieren- en plantensoorten. Ook in Maasgouw. Zo zijn er in Nederland sinds 1900 al honderden planten- en diersoorten verdwenen. Biodiversiteit oftewel soortenrijkdom van planten en dieren is van onschatbare waarde. Daarom maakt de gemeente werk van biodiversiteit. 

img

Gezonde balans

Of mensen zich goed voelen, gezond zijn en de economie goed functioneert, staat in directe relatie met de stand van de biodiversiteit. De natuur biedt ons namelijk voedsel, water, grondstoffen en schone lucht. Een gezonde balans tussen mensen, flora en fauna is belangrijk, want we zijn van elkaar afhankelijk.

Wat doet Maasgouw?

Daarom gaat Maasgouw de biodiversiteit in de kernen en de omliggende gebieden herstellen, behouden en waar mogelijk versterken. Voor een uitgebreide beschrijving, zie het Werkdocument Biodiversiteit. Hierin is te lezen wat de gemeente de komende jaren doet om de natuur van Maasgouw mooier, rijker en duurzamer te maken en tegelijk te zorgen voor meer wateropvang en verkoeling op hete dagen.

Werkdocument biodiversiteit 

Tijdens twee bijeenkomsten in het najaar van 2020 is samen met inwoners kansen verkend om de biodiversiteit verder te herstellen.  

Deze kansen zijn vervolgens vertaald naar concrete maatregelen in het Werkdocument biodiversiteit. Hierin zijn algemene maatregelen en specifieke maatregelen per kern opgenomen. Inclusief een globale planning voor de uitvoering.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit staat voor "veel verschillende soorten leven". "Bio" betekent leven "diversiteit" betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid. Biodiversiteit is een parapluterm voor veel verschillende soorten planten en dieren. Het is belangrijk dat we bijvoorbeeld niet alleen konijnen hebben, maar ook gras voor de konijnen om van te eten en roofdieren die weer op de konijnen jagen. Veel verschillende soorten is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Daarom zorgt de gemeente bijvoorbeeld voor veel verschillende bloemen en planten, waardoor er ook meer vlinders en bijen kunnen leven.

Doe mee!

Heeft u ideeën voor het verbeteren van de biodiversiteit in Maasgouw? Laat deze dan horen en neem contact op met John van den Berg via telefoonnummer 0475-85 25 00. Of vul het formulier in waarin suggesties kunnen worden doorgegeven.  


 

Wellicht interessant