img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-6-2021 02:00

Primeur voor Laurentius ziekenhuis - Liesbreuk kind voortaan met kijkoperatie verholpen

Roermond - 17 juni 2021 - Kinderen met een liesbreuk kunnen sinds ruim een half jaar voor een kijkoperatie terecht in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Daarmee is het Roermondse ziekenhuis het eerste niet-academische ziekenhuis in de wijde regio dat deze kijkoperatie toepast. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan klachten geven. Vaak is dan ook een operatie nodig. 

Bij een liesbreuk is er ter hoogte van de lies een zwakke plek of opening (een breuk) in de buikwand ontstaan. In de lies ontstaat hierdoor een bobbel. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan klachten geven. Vaak is dan ook een operatie nodig. Chirurg bij kinderen dr. Jeroen Leijtens van het Laurentius Ziekenhuis heeft inmiddels zo’n tien liesbreuk kijkoperaties uitgevoerd, allemaal zonder complicaties en naar volle tevredenheid van de ouders.

Dr. Jeroen Leijtens: “Een kinderliesbreuk is niet altijd heel duidelijk. Soms geven ouders aan dat er een bult zit in de linkerlies. Een jaar na de operatie komen ze terug omdat er ook een bult in de rechterlies zit die nooit gediagnosticeerd is. Dan moet het kindje nog een keer geopereerd worden. Dat voorkom je als je meteen een kijkoperatie doet. Het grote voordeel is namelijk dat je dan ook de andere lies kunt bekijken. Soms tref je daar een breuk die aan de buitenkant nog niet zichtbaar is, en kun je hem aan de binnenkant al sluiten.”

Een ander voordeel is dat de sneetjes van de operatie kleiner zijn, omdat er gewerkt wordt met speciale kleine kindersetjes en 3mm apparatuur. Het kind zal er dan ook iets kleinere littekentjes aan overhouden.

Inmiddels is de liesbreuk kijkoperatie de standaardoperatie geworden voor alle kinderen van 1 tot 18 jaar in het Laurentius Ziekenhuis, en dit past uitstekend bij het liesbreukcentrum Limburg, waar in het Laurentius al jaren bij volwassenen de kijkoperatie de standaard is.

De introductie ervan in Roermond is tot stand gekomen dankzij een goede samenwerking met de afdeling kinderchirurgie van het Maastricht UMC+ en de ingreep wordt in beide ziekenhuizen op exact dezelfde wijze uitgevoerd. Voortaan hoeven kinderen – tenzij ze een voorgeschiedenis hebben – voor een kijkoperatie aan een liesbreuk dus niet meer naar een academisch ziekenhuis.

Foto's Laurentius Ziekenhuis (tijdens deze operatie werd dr. Leijtens eenmalig bijgestaan 
door kinderchirurg dr. Cakir uit Maastricht)
170621/HvL

Tags
Wellicht interessant