img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-1-2023 17:29

Lezing over Annie Ernaux, winnares van de Nobelprijs voor de literatuur 2022

Weert - 27 januari 2023 - De Nobelprijs voor literatuur 2022 uitgereikt aan de Franse schrijfster Annie Ernaux. Dit is de grootste en meest eervolle prijs die een schrijver kan winnen. Wie is Annie Ernaux en wat maakt haar boeken zo interessant? Ontdek het op dinsdag 7 februari bij Bibliocenter Weert. Herman van Horen laat jou kennismaken met het werk en de achtergronden van Annie Ernaux, die in Nederland vooral bekend is geworden met haar roman De Jaren (2020). 

img

Annie Ernaux beschrijft in haar roman De Jaren haar leven vanaf 1940 tot nu. Een herkenbaar verhaal, met een hoog nostalgiegehalte, maar ook veel nadruk op sociale mobiliteit en politieke standpunten. Dit verklaart haar populariteit, ook bij Nederlandse lezers.

Annie Ernaux

Annie Ernaux (82) is afkomstig uit Normandië. In meestal autobiografisch gekleurde romans beschrijft ze haar eigen leven en dat van vele vrouwen waarin uitgesproken feministische thema’s als de achterstelling in kansen en inkomen, de seksuele revolutie en ook actuele politieke ontwikkelingen rond abortus centraal staan. Ze beschrijft aan de hand van haar eigen leven de ontwikkeling van de tijd zelf. Haar herinneringen, de zoektocht naar een tijd die voorbij is maakt ze tastbaar, in haar toegankelijke ‘platte schrijfstijl,’ over kleine dingen als modetrends, actualiteiten en nieuwigheden. Zo legt ze vast wat vergeten dreigt te worden. Ouderwetse bekentenisliteratuur, maar door de thema’s die ze beschrijft nog steeds heel erg actueel. Bovendien schrikt ze er niet voor terug om politieke keuzes te maken.

Herman van Horen

Herman van Horen, verzorgt al jaren cursussen over internationale literatuur. Hij bespreekt bekroonde meesterwerken uit alle windstreken en laat zo zijn publiek kennismaken met de diversiteit van het literaire landschap.

Praktische informatie

wanneer - dinsdag 7 februari 2023, aanvang 20.00 uur

waar - Bibliocenter Weert, Wilhelminasingel 250, Weert

deelname - € 5,00 voor bibliotheekleden, € 10,00 voor niet-leden

aanmelden - dat kan via deze webpagina van Bibliocenter.nl

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Stockfoto
110123/HvL

Wellicht interessant